Özel hastaneye giden vatandaş 12 lira, devlet-üniversite ve araştırma hastanesine gidenler 5 lira katılım payı ödeyecek.

Doktora ilaç yazdıranlar buna ek olarak 3 lira eczaneye reçete parası verecek. Sağlık ocağı ve aile-kurum hekimlerinde yazdırılan ilaçlar için de 2 lira alınacak. Yeşil kartlılar ise ilaç yazdırmamaları durumunda hastaneye katılım payı ödemeyecek. Memurların katılım payları maaşlarından kesilecek. Emekliler, aylıkları yerine eczaneler aracılığıyla cepten 3 TL reçete parası ödeyecek.

Sağlık harcamalarının 36 milyar TL`ye ulaşması hükümeti acil tasarruf önlemleri almaya yöneltti. Özellikle gereksiz muayene olma ve ilaç alımını engellemek için muayene katılım payları yeniden revize edildi. Maliye Bakanlığı`nın 18 Eylül`de yayınladığı Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ bugün yürürlüğe giriyor. Yeni dönemde muayene katılım paylarından muaf olan hastanelerin acil bölümlerinde büyük yoğunluk yaşanması bekleniyor. Özel hastaneler uygulamayı `hem biz hem vatandaş mağdur olur` diyerek eleştiriyor. Eczaneler kendileri aracılığı ile katılım payı alınmasına karşı çıkıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri ise uygulamanın gereksiz olan ilaç ve muayeneleri bitirmek için konulduğunu söylüyor. SGK her ay yaklaşık 20 milyon, yılda 250 milyon reçete bedeli ödüyor.