İlimizde ilk kez 1997 yılında görülen ve son yıllarda popülasyonu artan, başta dut olmak üzere, söğüt, çınar, akçaağaç, fındık ve çok sayıdaki bitki türü ile beslenen Amerikan Beyaz Kelebeğinin 1. dölüne karşı ilaçlı mücadeleye başlatıldı.
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, ''geçen yıl Amerikan Beyaz Kelebeği görülen alanlarda yapılan saha taramalarında Amerikan Beyaz Kelebeğinin birinci dönem larvalarının yumurtadan çıkıp ağlarını oluşturmaya başladıkları tespit edildiğinden, 21 Haziran 2015 tarihinden itibaren köyün ortak alanları, tarla yolları ve araçların girebildiği ev bahçelerinde toplu mücadeleye başladık.” dedi.

Kabaoğlu, toplu mücadele çalışmaları sırasında çiftçilerin de kendi bahçelerini kontrol etmelerini ve yapraklarda Amerikan Beyaz Kelebeği larvası tarafından örülmüş ağlar ile karşılaştıklarında budama makası ile keserek imha etmelerini yada İl veya İlçe Müdürlüklerine başvurarak reçete yazdırmalarını istedi. Kabaoğlu, reçete sonucunda yazılan ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerektiğini belirterek  2012, 2013 ve 2014 yıllarında yapmış olduğumuz toplu mücadelenin başarılı geçtiğini,'' söyledi.

İl Müdürü Kabaoğlu, ''ilaçlı mücadele için İl Özel İdaresinin 87 bin TL'lik kaynak desteği yaptığını, toplu mücadele için 16 kişiden oluşan 8 ekibin Merkez, Gölyaka ve Gümüşova İlçelerinde sahada ilaçlı mücadeleye başladığını kaydetti. Kabaoğlu, bu ekiplere teknik personellerin refakat ettiklerini, muhtarlıklara kısmen ilaç dağıttıklarını, ayrıca bu kapsamda ilgili muhtarlıklara 2013 yılında dağıtmış oldukları dal kesme makaslarından faydalanmalarını gerektiğini hatırlattı.  mücadeleyi 48 köyde sürdüklerini söyleyen Kabaoğlu, ayrıca Çilimli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İlçe Ziraat Odası tarafından ortaklaşa olarak 15 köy ve 6 mahallede ayrı bir mücadele yapıldığını, ilaçlamada çevreye, arılara ve insana zarar vermeyen biyolojik insektisit kullandıklarını'' söyledi.