Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu 13 Şubat 2015 tarihinde resmi gazete yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 13 Mart 2015 tarihli itibariyle yürürlüğe girdiğini, konu ile ilgili perakende ve gıda işletmelerin tebliğ değişikliğinde belirtilen hususlara uymalarını istedi.
 
Kabaoğlu, Tebliğ kapsamında; Et ürünlerinin üretiminde, perakende satışında ve yiyeceklerde katılacak kanatlı ve kırmızı çiğ etlerin; onaylı kesimhanelerde kesilen hayvanlardan elde edilebileceği, Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünlerinin üretilemeyeceği,  Et ürünleri üretiminde; kullanılacak kırmızı et ile kanatlı etleri ve yağlarının birbirine karıştırılamayacağı ve dışarıdan et proteini ilave edilemeyeceği bildirdi.
 
Kabaoğlu ayrıca Et ürünleri üretimi, perakende satışı, yemek sitesi, lokanta, restoran,  mutfak vb. iş yerlerinde günlük hazırlanıp tüketime sunulan; yemek, mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza ve mezelerin üretiminde kullanılan; çiğ et, kıyma, hindi kıyma vb. etlerin bu Tebliğe hükümlerine uygun olacağı; “mekanik olarak sıyrılmış et” kullanılamayacağı, bulundurulamayacağı, satışının yapılamayacağı ve yemeklere katılamayacağı da sözlerine ekledi.
 
Kabaoğlu yaptığı açıklamada şu uyarılarda bulundu:  Yemek sitesi, lokanta, restoran, mutfak vb. hazır yemek üreten işletmelerde; son tüketiciye çiğ et ve hazırlanmış kırmızı ve kanatlı et karışımı satışının yapılamayacak. Çiğ et ve sakatatların birbiriyle temas etmeyecek şekilde soğukta muhafaza edilerek satılacak. Hindi hariç kanatlı etinden kıyma çekilemeyecek
 
Perakende işletmelerde;  çiğ kanatlı etleri açılmadan orijinal ambalajlı olarak satışa sunulabilecek. kıyma, kırmızı veya kanatlı et karışımlarının önceden hazırlanamayacak ve bulundurulamayacak. sadece bu ürünleri satın alan müşterilerin talebine göre gözetiminde hazırlanıp verilebilecek.

Perakende işletmelerde satışa sunulan çiğ kırmızı etlerin; asgari teknik ve hijyenik şartlara uygun olarak hazırlanıp, etiketlerde;  gıdanın adı, son tüketim tarihi, Menşe ülke vb. zorunlu bilgiler ile satışa sunulacak. Ürünlerin etiketlerinde % 100 dana eti, ısıl işlem uygulanmış, emülsifiye edilmiş vb. ifadelerin kullanılamayacak. 

Haber;S.KAŞKIR