Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, 17 Ağustos depreminin 15. Yıldönümünde depremin yaşandığı bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarını aktardı ve şehirsel dönüşüm seferberliğinin başlatıldığını bildirdi. Bakanlık, İstanbul, Yalova, Kocaeli, Sakarya ve Düzce illerinde 6306 sayılı kanun uyarınca yapılan diğer uygulamalara ilişkin 4 milyon 308 bin 247,83 TL finansal destek sağlandığını açıkladı.

 

Kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak bilinen uygulamaya 2012 yılında aralarında Düzce’nin de olduğu birinci derece deprem kuşağında bulunan 33 ilden başlamıştı. Türkiye için dönüm noktası olması beklenen kentsel dönüşümde Düzce’de ilk yıkım, Hamidiye Mahallesi'nde bulunan eski yetiştirme yurdu binasında yapıldı. Bunun ardından gelen birkaç yıkım haberinin dışında herhangi bir çalışma başlamadı.

 

Hamidiye’nin ardından tek hareketlilik bu yıl sadece Camikebir Mahallesi’nde kentsel dönüşüm alanında yaşandı. Yıllar sonra şehir merkezinde enkaz yığını bu yıl nihayet kaldırıldı ve iş makineleri çalışmalara başladı.

 

 

 ESKİ SANAYİ BEKLEMEDE

 

Düzce'nin özellikle D-100 kenarında kötü görüntüsünün ortadan kalkması ve şehrin sağlıklı ve kaliteli gelişmesi açısından önemli olan Kentsel dönüşümde Camikebir mahallesinin ardından Uzunmustafa Mahallesi ve Kültür mahallesi sınırları içerisinde yer alan eski sanayi alanına yönelik ise herhangi bir çalışma başlatılmadı.

 

1999 yılında 3 ay arayla yaşanan 2 büyük depremle yıkılan Düzce'de kentsel dönüşüm çalışmaları bir kat daha önem taşımasına karşın, yıkımların yavaş ilerlediğini görülüyor. Marmara Depremi'nin 15. yılında Düzce'de yıkılmayı bekleyen 939 orta hasarlı bina bulunuyor… Bu konuda sadece kurumların değil, vatandaşlarında desteği ile Düzce'nin kısa sürede hasarlı binalardan kurtularak dönüşüme uğraması gerekiyor.

 

 

ENKAZLAR KALICI ÇÖZÜM BEKLİYOR

 

Öte yandan Depremlerin üzerinden 15 yıl geçmesine karşın, çok sayıda hasarlı bina onarılmadığı gibi, yıkılan binaların bulunduğu arsaların hukuki sorunu da çözümsüzlük içinde. Bu tür arsalarda imar düzenlemeleri yapılamazken, enkaz kalıntıları ise hala duruyor. Geçtiğimiz günlerde belediye ve düzce emniyet müdürlüğü madde bağımlıların mekanı haline gelen bu alanlarda temizlik çalışması başlattı ancak Boş kalan arsaların durumu hukuki açıdan düzenlenmesi gerekiyor.