2015 yılında hayvan yetiştiricilerine bir kez daha kabus yaşatan şap hastalığı konusunda kapsamlı bir çalışma yürütülmesi için düğmeye basıldı.

Düzce hastalıktan mustarip

Yakın tarihte Düzce'deki hayvan yetiştiricilerine büyük kayıplar yaşatan ve salgının yayılmasını önlemek adına karantina ve hayvan pazarının kapatılmasına kadar giden bir sürecin ortaya çıkmasına neden olan şap hastalığı, 2015 yılında tekrar hortladı. Doğu illerinden ülkeye giriş yapan hayvanlardan yayılan hastalığa karşı tüm illerde alarm verilirken Düzce'de de İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çeşitli tedbir çalışmalarını uygulamaya koydu. Ancak yine de hastalık Düzce'nin kapısına dayandı. Sadece 1 hayvanda görülmesi bile üreticilerin korkulu günler yaşamasına neden oldu. Şuan için şap hastalığı Düzce için tehdit oluşturmasa da bakanlık, sık sık tekrarlayan ve hızla yayılan bu hastalığın artık salgına dönüşmemesi adına bir proje hazırlama yoluna gitti.

"Aşı Üretim Merkezi Kurulması Projesi"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımdaki son 13 yılı değerlendirdiği toplantıda hayvan hastalıkları konusundaki çalışmalara değindi ve şap hastalığıyla mücadele aşılarının bakanlıkça üretildiğini ve bedel alınmadan tatbik edildiğini belirtti.

Bakan Çelik, hayvan hastalıkları ile mücadelede kullanılan tüm aşıların yeterli miktarda ve istenilen zamanda üretimini yapmak, şap hastalığına neden olan virüslerin değişimini izleyerek yeni virüslere karşı aşı geliştirmek amacıyla "Aşı Üretim Merkezi Kurulması Projesi"nin hazırlandığını ifade etti. Çelik, söz konusu proje tesisinin kurulması amacıyla Ankara'nın Sincan ilçesinde 256 bin metrekarelik bir arazinin tahsis edildiğini kaydetti.

Haber;C.ÜSTÜNER