Diyabet hastalığı, Kan şekerinin normal referans aralıklarının üzerinde olması sonucunda kalp, böbrek, göz, sinirler ve gastrointestinal sistemdeki organlar gibi vücudun birçok organında hasarla seyreden, kronik ve ilerleyici bir hastalık olarak tanımlanıyor. Çok su içmek, idrara çok çıkmak, gece idrara çıkmak, görmede bulanıklığın yanı sıra kilo almak veya hızlı kilo vermek, yorgunluk, geç iyileşen yaralar en sık görülen şikayetlerin başında geliyor.

YÜZDE 15 ARTTI

Günümüzde diyabet hastalığının artık ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğinin altını çizen Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Aydın, 15 yıl önce toplumda diyabet görülme sıklığının %7.2 iken, günümüzde bu oranın %14-15’e kadar yükseldiğine dikkat çekti.Aydın, kişilerin beslenme alışkanlığın değiştiğini, fast-food tarzındaki ayaküstü yenilen yağlı ve karbonhidrattan zengin beslenme tarzının arttığını söyledi. Toplumun daha az hareket eder hale geldiğini belirten Doç. Dr. Aydın, eskiden yürüyerek gidilen yerlere metro veya özel araçlarla gidildiğini ifade ederek, masa başı işlerde çalışan kişilerin daha az hareket ettiklerini, ekonomik durumun yükseldikçe beslenmede daha yüksek kalorili gıdalar tüketilmeye başlandığını sözlerine ekledi.

Bu yaşam tarzı sonucunda, obezite ve bunun sonucunda diyabet oranının büyük boyutlara ulaştığını ifade eden Doç. Dr. Yusuf Aydın, özellikte Tip 2 diyabetin en önemli sebebinin obezite ve buna bağlı olarak gelişen vücuttaki insülin direnci olduğunu söyleyerek toplumumuzda obezite sıklığının kadınlarda %40’ın üzerine, erkeklerde ise %30 civarına yükseldiğini belirtti.

Son yıllarda, Tip 2 diyabetin artık çok genç yaşlarda görülmeye başladığına dikkat çeken Doç. Dr. Aydın, “Aslında Tip 2 diyabet, 40 yaş ve sonrasında görülmesi gerekirken artık yaş sınırı 25-30’lu yaşlara kadar çekildi. Önümüzdeki yıllarda bu konuda tedbirler sıklaştırılmaz ise dünyada ve Ülkemizde erken yaşlarda çok ciddi diyabet ile ilgili kronik problemleri olan kişiler görmeye başlayacağız. Bu sebeple toplum olarak beslenme alışkanlıklarımızı tekrar gözden geçirmeliyiz.” diyerek hareketli ve spor yapan bir toplum olma konusunda bilinçlendirme projelerine ihtiyacımız olduğunu vurguladı.

HABER;S.KAŞKIR