Düzce İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, kanserden korunma bilincini oluşturmak ve Kanser erken teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi faaliyetlerini tanıtmak amacıyla lise son sınıf öğrencilerine yönelik ‘’ Kanser Önlenebilir Bir Hastalıktır’’ ana temalı bir konferans düzenlendi. Konferansta, doğru beslenme alışkanlığının ve dumansız hava sahasının önemi vurgulandı.
Konferans öncesi ve sonrası; katılımcıların anlatılacak konuya dikkatlerini çekmek, öğrenilenlerin hatırda kalıcılığını arttırmak amacıyla öğrencilere, aynı soruları içeren anket soruları uygulandı ve değerlendirildi. Konferansın başlangıcında sigara ve alkol kullanmak kanser oluşumunu etkiler mi sorusuna verilen evet yanıtı yüzde 94.9 iken konferans sonunda yüzde 100 olarak görüldü. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından verilen bilgide kanserin, dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu vurgulandı. Kanserin vücudun tüm doku ve organlarında geliştiği, sık görülmesi ve sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan bir hastalık olduğu kaydedildi. Toplumun bütün kesimlerinin kanserden ölüm oranının düşürülmesinde önemli bir paya sahip olan kanserden korunma konusunda bilgi ve bilinç düzeyinin yükseltilmesinin önemli olduğu bildirildi.
1.sigara kullanmayınız. 2.anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan koruyun. 3.çalışma ortamındaki zararlı maddelerden sakının. 4.gereksiz radyolojik tetkiklerden sakının.
5.gereksiz ilaç kullanımından kaçının.
6.güneş ışığının zararlı etkilerinden korunun.7.düzenli egzersiz yapın.
8.yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden uzak durun.
9 böcek ilacı ve diğer tarım ilaçlarından uzak durun.
10.alkolden uzak durun.