Düzce’nin Gölyaka sınırları içerisinde bulunan Efteni Gölü Kuş cenneti, yaz aylarında su seviyesinin azalmasıyla göldeki balıkların fazla olması ve suyun azalmasından dolayı yaşanan oksijen yetersizliği sonucu balık ölümleri yaşanıyordu. Yaşanan bu balık ölümlerinin ardından Efteni Gölünde sportif amaçlı olta balıkçılığı yapılması yönünde çalışmalar başlatıldı. Yapılan bu çalışmalar 2008 yılı sonunda tamamlanarak 2009 yılı Ocak ayında fiyat belirlemesi ile birlikte sportif amaçlı olarak olta balıkçılığına açıldı. Olta balıkçılığını sevenlerin balık tutabilmesi amacıyla Gölyaka Hamamüstü köyü mevkiinde göl üzerine hazırlanan iskele ve geçiş ücret tahsilat kulübesi hazırlanarak hizmete başladı. Konu ile ilgili bilgi aldığımız Çevre ve Orman İl Müdürü Oğuz Beyazıt, yapılan kulübenin vatandaşlar tarafından tahrip edildiğini, yıkılan yerlerin yeniden yapılarak hizmete sunulduğunu söyledi. Beyazıt, 7 bin 640 dönüm alanı bulunan göl havzasında göçmen kuşların izlenebilmesi için 4 adet gözlem kulesinin yapıldığını ve bu kulelerin de bazılarının vatandaşlar tarafından tahrip edildiğini ifade etti.
Düzce Çevre ve Orman İl Müdürü Oğuz Beyazıt Efteni Gölünde Sportif amaçlı olta balıkçılığı yapmak isteyenlerin her şeyden önce kendilerinden, Orman içi sularda avlanmaya yönelik balıkçılık belgesi almaları gerektiğini belirterek,” Olta balıkçılığını sevenler bize 2 adet fotoğraf ve Nüfus cüzdanları ile müracaatları karşılığında 50 TL. Vererek kimlik alabiliyorlar. Bu kimliği taşımayanların gölde balık avlamaları ve avlanma sahaları içine girmeleri yasaktır. Balık tutmak için göle giriş ücreti olarak da 10 TL. Alınmaktadır. Gölde hangi ebatta, kaç adet balık yakalanacağı ve hangi cins balıkların avlanabileceği Tarım Bakanlığı Su ürünleri yönetmeliğinde belirtildiği kurallara uyularak gerçekleştirilecek.” Şeklinde konuştu.
Efteni Gölü Kuş cennetinde Koruma ve Kullanma dengesini sağlamak amacıyla Üniversite, İSKİ, Tarım Müdürlüğü, Kaymakamlık, DSİ, Çevre Müdürlüğü ortaklaşa bir plan üzerinde çalışmaların başlatıldığını belirten Çevre ve Orman İl Müdürü Oğuz Beyazıt, planlama yapılması düşünülen alanın, Valilik Özel idare kanalıyla haritalandırmasının yapıldığını ve bu aşamanın ardından Sulak Alan komisyonu oluşturularak, Göl havzasını zarar vermeden kullanmayı sağlayacaklarını söyledi. Yapılan bu planlama çalışmalarının 2011 yılı içerisinde tamamlanması için çalışmaların başlatıldığını belirten Oğuz Beyazıt, bu çalışmaların içerisinde, su analizleri, toprak analizleri, bitki ve su ürünleri analizlerinin yapılacağını ifade etti. Beyazıt ayrıca Bakanlık ve Özel idare ile İstihdam arttırıcı tedbirler kapsamında yaban hayvanlarının yetiştirilip doğaya salınması için bir üretme çiftliği kurarak işçi alımlarının yapılmasının planlandığını belirtti.
Küresel ısınma Kazları da vurdu.
Düzce Çevre ve Orman İl Müdürü Oğuz Beyazıt, Efteni Gölü Kuş cennetinde 3 ila 4 senedir göçmen kuşların gelişinde bir azalma olduğunu ifade ederek,” Her göç döneminde 3 ila 4 sene öncesinde 10 binin üzerinde kaz gelirdi göle. Yaklaşık 3-4 seneden beri büyük bir azalma görüldü. Şu an gölde kazlara rastlamak çok zor. 3 ya da 5 tane görebilirseniz çok iyi. Bu kuşların bu bölgeye gelişinin azalmasındaki nedenlerin başında sanırım, küresel ısınma sonucu yeteri kadar kuzey kısımda soğuk hava olmamasından dolayı kazların göç etmediği düşüncesi ağır basıyor.” Dedi.