Yaşam beklentisi 8-12 yıl azalıyor

Obezite (Aşırı şişmanlık) günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010” ön çalışma raporuna göre Türkiye’de obezite sıklığı, erkeklerde yüzde 20,5, kadınlarda ise yüzde 41,0 toplamda yüzde 30,3 olarak tespit edildi. Dünya genelinde de morbid obez (Hayatı tehdit eden) hastaların sayısı her on yıllık dönemde 3-4 kat artarken morbid obezite hastalarının yaşam beklentisinin 8-12 yıl azaldığı gösterildi.

Büyük bir başarıya imza atıldı

2006’da başlayan 2010‘dan günümüze kadar artan yoğunlukta obezite cerrahi programı yürüten Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde obeziteye karşı yürüttüğü çalışmada büyük bir başarıya imza attı. Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, “Bize başvuran hastalarımızın aldıkları olumlu neticeler bu alandaki başarımızın Türkiye çapında duyulmasına vesile olup sadece Düzce ili değil büyük bir kesimi İstanbul olmak üzere, Gaziantep, Hatay, Kayseri İzmit, Ankara ve Zonguldak’tan ve ülkemizin çeşitli yerlerinden hastaların başvuruları olmaktadır.” dedi.

En iyi örnek Baykal ve Aydın aileleri

Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, obezitenin tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğunu belirterek kendi vaka serilerinde en iyi örneğin aile boyu ameliyat olan Baykal ve Aydın ailesi olduğunu belirtti. Prof. Pehlivan, “Obezite ile mücadele azim, kararlılık ve irade gerektiren bir hastalık olup bu hastalıkla üniversitemize başvuran Baykal ve Aydın aileleri iyi bir azim ve kararlılık örneği gösterdi.” dedi.
Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, “Baykal ailesinin 3 ferdi toplam (Baba 30, abla 30, kardeş 17 olmak üzere) 77 kilo vererek daha sağlıklı bir yaşama adım attı. İstanbul’dan gelerek başvuran Aydın ailesi de ameliyat sonrası ilk aylarda olmalarına rağmen (herbir aile ferdi ortalama 15 kilo) toplam 45 kilo verdi ve sağlıklı bir yaşama adım attı.” dedi.
Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan obezite cerrahisi konusunda birikim ve deneyimlerinin artmakta olduğunu, bu alanda çalışmalarının devam ettiğini, her türlü tıbbi destek konusunda hastaneye başvuran hastaların hizmetinde olduklarını ifade etti.

Haber: C. ÜSTÜNER