17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremleri sonucunda Düzce'de uzun süre kapatılamayacak yaralar açılmıştı. Depremlerin ardından hala orta hasarlı binaların bulunması ise vatandaşlara tekrar tekrar yaşanan kötü günleri anımsatıyordu. Orta hasarlı binalarla ilgili Düzce Belediyesi tarafından uyarılarda bulundu. Depremler sonucunda orta hasarlı olarak tespit edilen binaların onarım ve güçlendirilmesine ilişkin olarak yapı kullanma izin belgelerinin alınabilmesi için Düzce Belediye Başkanlığı tarafından uyarı yapıldı.

Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Ergin Çelikağ tarafından yapılan yazılı açıklamada, orta hasarlı binaların onarım ve güçlendirmeleri için 2009 yılının Aralık ayı sonuna kadar süre tanındığı vurgulanarak bu süre içinde onarım ve güçlendirilmesi yapılmayan binaların Afet Yasası'nın 13. Maddesi gereğince yıkılacağı belirtildi. Belediye Başkan Yardımcısı Ergin Çelikağ'ın yaptığı açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

“Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın 11 Mart 2009 tarih 2630 sayılı yazısıyla 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde konut ve işyeri orta hasarlı olarak kabul edilen afetzedelerin onarım ve güçlendirme projelerini hazırlayıp yapı ruhsatı alarak binalarının onarım ve güçlendirmelerini tamamladıktan sonra yapı kullanma izin belgelerini alabilmeleri için son defa olarak 31 Aralık 2009 tarihine kadar süre uzatımı verildiği, bu tarihe kadar yapı kullanma konusunda belgesini almayan yapıların 7269 sayılı Afet Yasasının 13. Maddesi gereği yıktırılacağı bildirilmiştir.”