Yazla birlikte kene vakalarında artış yaşandığını kaydeden uzmanlar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kenelerin ısırıklarına en fazla, ormanlık alanlara gidenler ile tarlada çalışanlarda rastlandığını söyledi.

Hafta sonunu fırsat bilerek soluğu ormanlık alanda alan piknikçilerin kene ısırıklarına maruz kalabildiğini kaydeden uzmanlar, kene vakalarının en fazla Haziran - Eylül ayları arasında görüldüğünü, vatandaşların kene ısırıkları konusunda dikkatli olması gerektiğini dile getirdi.

Kene hastalığının hafif seyirli olabileceği gibi kanamaların ve organ yetmezliklerinin görüldüğü ağır seyir de gösterebilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu anımsatan uzmanlar, 'Hastaların çoğu hastalığın seyri sırasında gelişen beyin, karaciğer, böbrek, kalp ve akciğer yetersizliklerinden hayatını kaybediyor.

Virüsün kenenin ağız salgısında ve mide içeriğinde bulunduğundan uzaklaştırılması sırasında salgısının bulaşmasını önleyecek ve kusturulmayacak şekilde çıkarılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, 'Vücuttan uzaklaştırılırken ezilmemeli, başı kopartılmamalı, parçalanmamalı, ısı ve kimyasal herhangi bir madde uygulanmamalı. Bir penset veya cımbız yardımıyla sağa sola oynatılarak alınması en uygunudur. Uzaklaştırma sırasında keneye elle temas edilmemeli, eldiven kullanılmalı. Kene uzaklaştırıldıktan sonra ısırma alanına antiseptik bir madde uygulanmalı, eller sabunla iyice yıkanmalıdır.” dedi.

Haber; R. BAL