İntihar, aile içi şiddet, uyuşturucu kullanımı, cinayetler ve kavgalar… Hemen hemen her gün gerek yerel gerekse de ulusal basında gündeme taşınan ve ülke için kabuk bağlamayan bir yaraya dönüşen bu olaylar toplumun ruh sağlığının hızla kötüye gittiğini gösteren işaretler olarak karşımıza çıkıyor.


Uyuşturucunun pençesindeki gençler


İstenmeyen olayların nedenleri irdelendiğinde psikolojik sorunlar yaşayan vatandaşların büyük kısmının çözümü kendilerine veya çevresindekilere zarar vererek aşmaya çalıştığı görülüyor. Özellikle yaşadığı ruhsal sıkıntılar yüzünden uyuşturucunun pençesine düşen gençler bu ölümcül maddeleri kullanarak gerçek hayattan ve sorunlarından uzaklaşma yolunu seçiyor. Zehir tacirlerinin genç bedenleri hedef almasının altında da zayıflıklarından faydalanma yatıyor. Uzmanlar bu noktada ailelere önemli görevler düştüğü uyarısında bulunuyor. Ailevi sorunlar yüzünden bu illete bulaşan gençlerin yanı sıra arkadaş ortamında özentilikle uyuşturucuya başlayanların yolun başındayken kurtulması için anne babalara büyük görevler düştüğü vurgulanıyor. Çocuklarının davranış ve söylemlerinde farklılıklar hisseden velilerin bu durumu gözardı etmemesi ve dikkatli olması isteniyor. Özellikle son dönemde ucuz ve kolay ulaşılır olması nedeniyle kullanımında artış yaşanan ve gençleri ölüme kadar sürükleyen bonzaiye karşı ülke genelinde başlatılan mücadele seferberliği sorunun ciddiyetini gözler önüne seriyor.


Toplumda öfke patlaması


Toplumda yaşanan öfke patlamasının da bilançosu ağır oluyor. Başta ekonomik sebepler olmak üzere ruhsal sorunlar yaşayan bireylerin şiddete başvurması sonucu aileler parçalanıyor, hanlere ateş düşüyor. Ufak bir tartışmanın bıçaklı-silahlı kavgaya dönüşmesi tahammülsüzlüğü ortaya koyuyor. Yine yaşadığı bunalımlardan kurtulmak için tıbbi destek almak yerine hayattan kopmayı seçen vatandaşlar yüzünden intihar ve intihara teşebbüs olaylarında patlama yaşanıyor.


Düzce'de 2013 yılında ise 44 bin 932 kişi başvurdu


Öte yandan toplumun içinde bulunduğu bu durum meslise de taşındı. Sağlık Bakanlığı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun verdiği bir soru önergesi üzerine Türkiye’de psikolojik rahatsızlık vakalarına ilişkin verileri yayımladı. Buna göre psikolojik şikayetlerle doktora başvuran kişi sayısı son 5 yılda 3 kat arttı. 2009-2013 yılları arasını kapsayan istatistiklere göre Türkiye'de psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle doktora başvuran kişi sayısı 3 milyondan 9 milyona çıktı. 2009 ve 2013 yılları arasındaki verilerin incelendiği çalışmada 2009 yılında Düzce’de 23 bin 517 kişinin psikolojik sıkıntılarla doktora başvurduğu görüldü. 2013 yılına gelindiğinde ise bu rakam 44 bin 932’ye çıktı. Yani psikolojik sıkıntılarla Düzce’de doktora başvuranların sayısı neredeyse 3 kat arttı. Düzce’de psikolojik rahatsızlıkla doktora başvuranların yıllara göre sayısı ise şöyle: 2009 yılında 23 bin 517; 2010 yılında 29 bin 236; 2011 yılında 32 bin 567; 2012 yılında 39 bin 121 ve 2013 yılında ise 44 bin 932.

 

Haber;C.Üstüner