Müslümanlık dini gereğince yerine getirilmesi gereken ibadetlerden biri oruç tutmak. Bu yıllarda, oruç tutmak yaz aylarına denk geldiği için günler çok uzun ve çok sıcak. Yaklaşan Ramazan ayıyla, sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için öneriler de var.

Her gün sekiz bardak su içmeye özen gösterilmeli. Sıcak havaların etkisiyle vücudumuz su kaybedeceğinden, alacağımız bu suyla vücuttaki su dengelenecek.

Her sabah muhakkak kahvaltı yapılmalı. Kahvaltıda salata, domates, yağsız peynir gibi mideyi yormayacak gıdalar tüketilmeli.

Özellikle akşam yemeklerini oruca başlamadan önce daha hafif yemeye özen gösterilmeli. Akşam yemekleri çorba, etli bir sebze yemeği, yoğurt ve ekmekten oluşacak şekilde hazırlanmalı, vücut alışacağı için ister istemez iftarda ağır yemekler yenemez.

Akşam yemeğinden sonra hiçbir şey yiyip-içilmemeli. Gece yatmadan 3 saat önce besin alımı kesilmeli. Akşam yemeğinden sonra mide yorulmaz, bir sonraki gün oruç rahatlıkla tutulabilir.

Çay, kahve tüketiminizi sınırlanmalı. Çünkü çay ve kahve vücuttan su atar. Yaz aylarında vücudun suya daha çok ihtiyacı olduğu için bu tür içecekler fazla tüketilirse susuzluk daha çok oluşabilir.

Her gün 45-60 dakika arasında yürüyüş yapmak vücut direncini artırır. İftardan 2 saat sonra yapacağınız en az yarım saatlik yürüyüş metabolizmayı düzenler.

Haber; A. N. KAYA