Birleşmiş Milletler’in giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması amacıyla ilan ettiği "Dünya Su Günü", 22 Mart’ta tüm dünyada 22’nci kez kutlanıyor. Ancak günümüzde sorunlar azalacağına çoğalıyor…

HALA PROJE AŞAMASINDA!

Özellikle İstanbul gibi büyükşehire su veren Düzce’de su kaynakları göz göre göre kirlenmeye devam ediyor. Düzce’nin atık su problemini 3 ilçeye kuracağı arıtma tesisleri ile çözecek olan İSKİ yıllardır çalışmaları yavaştan alıyor. Projenin hızlanması için yapılan tüm baskı ve girişimlerden bugüne kadar sonuç alınamadı. 8 yıldır gündemde olan tesisler için hala bir çivi çakılamadı! Tesisler olmadığı için Melen Çayı ve Asar Deresi kirlenmeye devam ediyor.

BELEDİYELERİN GÜCÜ YETMİYOR

Bu da zaman zaman sularımızda yaşanan balık ölümleriyle karşımıza çıkıyor. Son olarak Asar Deresi’nde görülen balık ölümlerinde Kaynaşlı Belediyesi’nin lağım suları gerekçe gösterilmişti. İlk olarak 2007 yılında Melen Projesi ile gündeme gelen 2011 yılında ise hayata geçirilmesi için ilk somut adımların atıldığı atık su arıtma tesisleri, Kaynaşlı, Cumayeri ve Yığılca ilçelerine yapılacaktı. Arıtmanın olmadığı ilçelerde kanalizasyon suları Melen Çayı ve Asar Deresi'ne akmaya devam ediyor. Arıtma tesislerini kurup işletecek güce sahip olmadığı için belediyeler, elleri kolları bağlı şekilde İSKİ'yi bekliyor.
Bugüne kadar süreci hızlandırmak için bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunan bürokrat ve siyasiler son olarak geçtiğimiz yıl Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu'ndan söz almıştı. Ancak verilen sözlerin havada kaldığı, projelerde bir arpa boy yol alınamadığı görülüyor.

MELEN DE AĞIR METAL Mİ VAR?

Öte yandan bugünlerde yeni iddialarda gündemde… Geçtiğimiz yıl kuraklık yaşayan İstanbul’a Melen Çayından getirilen suyun ağır Metallar yüzünden kirlendiği de iddia edildi. Bu iddia özellikle Sakarya Nehrinde yoğunlaşıyor.

HABER;S.KAŞKIR