Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonu'nun verilerine göre, “Hassas” düzeyden “Orta” düzeye çıkan Düzce’nin havasının özellikle akşam saatlerinde nefes alınamaz hale gelmesi, vatandaştaki endişeyi giderek artırıyor.

Hem sağlık hem de çevresel açıdan uzmanların da dikkat çektiği kirli hava konusunda ilgililerin sessizliği tepkilere neden oluyor. Kimi zaman Düzce'yi sis gibi bir örtüyle bürüyen pis hava için artık yetersizliği aşikar olan tedbirlerin arttırılması hayati önem taşıyor. Birçok hastalığa kapı aralayan hava kirliliğinin önüne geçmeye yönelik bir girişimin olmadığına uzmanlar da üstüne basa basa dikkat çekiyor.

Daha önce de sık sık insan sağlığı üzerinde yarattığı olumsuzluklar üzerinden bu konuya parmak basan Düzce Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Peri Arbak, plastik ve katı atıkların yakılmasının Düzce’de hava kirliliğinin nedenlerinde başı çektiğini vurgulayarak, bundan en çok çocuk ve yaşlı nüfusun etkilendiğini ifade etti.

Uyuşturucudan daha tehlikeli!

Arbak, şu anda Düzce’de halkın ne soluduğu, ciğerlerine hangi maddelerin gittiğinin bilinmediğini, havanın mevcut yapısının toplumca mücadele edilen uyuşturucudan da sigaradan da daha tehlikeli olduğunu bir kez daha vurguladı.

ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞINI RİSKE ATIYORUZ

Özellikle çocuk ve yaşlıların etkilendiği kirliliğin hastalıkları tetikleyeceğini aktaran Prof. Dr. Peri Arbak,  şunları kaydetti: “Açıkta yakma artmış solunum semptomları, havayollarının irritasyonu, öksürük, solunum zorluğu, akciğer fonksiyonlarında azalma, astımın alevlenmesi, kronik bronşitin gelişmesi, düzensiz kalp atımı ölümcül olmayan kalp krizi, kalp veya akciğer hastalıkları bulunanların erken ölümü gibi sonuçlar doğurabilir.”

CEZAİ YAPTIRIMI OLMALI

Gelişmiş ülkelerde bu konuda ciddi yaptırımlar olduğunu hatırlatan Arbak, ülkemizde de Denizli Mahalli Çevre Kurulu'nun aldığı kararı anlattı. Arbak, bu konuda başta valilik ve belediyenin cezai yaptırımlar uygulatması gerektiğine işaret etti.

Kanser riskiyle karşı karşıyayız

Geçtiğimiz aylarda Düzce’ye gelen Türkiye Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu da Düzce’nin hava kirliliğinde yaşadığı büyük sorunla ilgili olarak basın açıklaması yapmış ve tıpkı Arbak gibi Düzceliler'in kanser riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etmişti.

Haber:Y.SEVER