Sonbaharın gelmesiyle ortaya çıkan mevsim geçişi döneminde vücudu ve bağışıklık sistemini koruma altına almak gerekiyor. Bu konuda insanları en çok zorlayan hastalığın başında grip geliyor. Gripten korunmak, gribe yakalanan hastaların iyileşme sürecini hızlandırmak için Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Erhan Sert tavsiyelerde bulundu.

Doktor Sert, "Kış aylarında grip mikrobu insanların kapalı ortamda toplu halde bir arada olmasından dolayı daha kolay yayılır. Bu aylarda tolu yaşanılan yerlerde, otobüsler olabilir, çok kişinin bulunduğu ortamlarda mümkün olduğunca bulunmamak ve bu ortamları havalandırmak çok faydalı olur." dedi.

Grip dinlenme gerektirir

Doktor Sert, gribin kişileri çok yorduğu için dinlenme süreci gerektirdiğini vurgulayıp bu durumun atlatılması için vücuda yeterli sıvı alımının sağlanması gerektiğini söyledi. Sert, şu tavsiyelerde bulundu:

"Boğazı sıcak ve yumuşak tutabilecek ıhlamur ya da bitki çayları alınmasında fayda var. Dengeli beslenmek özellikle C vitamini bakımından zengin gıdalar ile yeşil sebze ve meyvelerin ağırlıklı kullanılması da fayda sağlar."

Grip tedavisinde antibiyotiğe yer yoktur

Uzman Doktor Erhan Sert, grip tedavisinde yaygın olarak kullanılan antibiyotik tedavisinin yanlış olduğunu söylerek, virüsün vücudun kendi kan hücrelerin yok ettiğini ifade etti.

Sert, "Bu nedenle biz vücuda sadece destek tedavileri uygularız. Burun tıkanıklığı çok fazla olanlar da burunu rahatlabilecek ilaçlar verebiliriz. Yeterli sıvı alamayanlara sıvı takviyesi yapabiliriz. Onun dışında vitamin eksiklikleri giderilebilir." Diye konuştu.

Grip başka hastalıkları tetikleyebilir

Gribe yakalanan kişilerin rahatsızlığı 3 veya 4 günden sonra atlatamıyorsa doktor kontolünün faydası olacağını aktaran Doktor Sert, gribin 2-3 aya kadar vücut direncini bozduğunu gribin arkasından zatürre, sinüzit ve bronşit gibi başka hastalıkların da başlama ihtimali olduğunu söyledi. Hastaların 3. veya 4. günden sonra şikayetlerde ilerleme kaydedildiği takdirde mutlaka bir hekime giderek bir muayene olmalarının kendileri açısından faydalı olabileceğini belirtti.

Grip aşısına rağmen bazı salgınlar görülebilir

Grip aşısının kişiyi yüzde yüz korur mu? diye sorduğumuz Sert, şu cevabı verdi:

"Grip aşıları bir yıl önce salgın yapmış olan virüslerden hazırlanan bir karışımdır. Grip virüsü zaman zaman değişiklik gösterir. Virüs büyük bir kılık değiştirme yaptıysa bir önceki aşı çok etkili olmaz. O nedenle bazı salgınlar aşıya rağmen yine de görülebilir."

 

HabeR: Y. Sever