Hayvan yetiştiricilerinin kabusu olan şap hastalığına karşı aşılama kampanyasının devam ettiği şu günlerde veteriner kontrolleri ile de hastalığın önüne geçilmesi hedefleniyor. Büyükbaş hayvanların topluca bulunduğu hayvan pazarlarında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen veterinerler gün boyu çalışma yürütüyor. 1 Eylül'de başlayan ve 31 Ekim'e kadar devam edecek olan Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası kapsamında hayvan yetiştiricilerinin aşı kartlarını kontrol eden veteriner hekimler, aşısız hayvanlara şap aşısı yapıyor. Özellikle pazara farklı illerden gelen büyükbaş hayvanlardan bulaşacabilecek olası hastalıklara karşı da muayene yapılıyor.



Salgın ve bulaşıcı



Tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen salgın ve bulaşıcı, viral bir hayvan hastalığı olan şap hastalığı, ölümlere sebebiyet vermesinin yanı sıra et ve süt gibi verim kayıpları çiftçileri olumsuz yönde etkiliyor. Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında şu günlerde sıkı bir çalışma yürüten İl Tarım ekipleri çok hızlı bir bulaşma ve yayılma gösteren şap hastalığına karşı yetiştiricileri bilgilendiriyor. Düzce genelinde iki aydan büyük 66 bin baş büyükbaş hayvanın şap hastalığına karşı aşılanması hedefleniyor.


Öte yandan önceki yıllarda Düzce'de yaşanan şap salgının büyük kayıplara neden olmuş ve hayvan pazarı haftalarca kapalı kalmıştı. Aynı durumun bir daha yaşanmaması adına mecburi bir aşı olan şap aşısına karşı hayvan yetiştiricilerine hem hastalığının hortlamaması hem de cezai bir yaptırımla karşılaşmamaları adına duyarlı olmaları yönünde çağrı yapılıyor.

 

Haber: C. Üstüner