Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, şap hastalığı ile ilgili tedbirlerin önce Marmara Bölgesi, sonra diğer bölgeler olmak üzere geriye doğru yayılarak genişletileceğini bildirdi. Bakan Eker, şap hastalığıyla mücadele çalışmaları konusunda açıklamalarda bulundu. Şapla ilgili olarak alınan tedbirlerin yavaş yavaş Marmara Denizi'nin doğusu ve güneyine, sonra diğer bölgelere, geriye doğru yayılarak genişletileceğini belirten Eker, çalışmanın bu hükümet döneminde hayata geçirileceğini söyledi.

Bunun ''hemen, bugün olacak, 1-2 aylık bir iş'' olmadığını kaydeden Eker, bu çalışmanın Hükümet Programı'nda olduğunu, Acil Eylem Planı'na da konulduğunu anlattı. Eker, şöyle devam etti: ''Buradaki mesele bizden kaynaklanmıyor. Türkiye eğer bu komşularla bir arada olmasaydı, biz şu ana kadar çoktan bu işi çözerdik. Fakat bizim Kafkaslar'dan başlayan sınırımız Gürcistan, Ermenistan, İran, Azerbaycan, Nahçıvan, Irak ve Suriye. Bu ülkelerin tamamında şiddetli hayvan hastalıkları ve şap hastalığı var. Şap hastalığı çok bulaşıcı bir virüs. Şap hastalığının etkeni, bir aracın, bir kamyonun lastiğinin kıvrımındaki çamurun içerisinde bile binlerce kilometre gidebilir. Oradan sürekli bir şekilde bulaşıyor, onu kontrol etmek büsbütün mümkün değil.''

Bakan Eker, AB ülkelerinin 30-40 yıl önce şap hastalığıyla mücadele ettiklerini, hastalığa yakalanan hayvanları kesip, tazminat ödeyerek, bu mücadeleyi yaptıklarını kaydetti. Eker, Kurban Bayramı öncesinde de sürekli bir hayvan hareketi olduğunu, üretim yerleriyle tüketim yerleri arasında binlerce kilometre mesafe bulunduğunu belirtti. Yaygın hayvancılık yapılmasının, hayvan sayısının yüksekliğinin, Türkiye'nin komşusu olan ülkelerde şap hastalığı olmasının şapla mücadeleyi zorlaştıran unsurlar olduğunu vurgulayan Eker, kademe kademe Marmara'dan doğuya doğru gelerek şapla ilgili mücadele programını gerçekleştireceklerini anlattı.

Haber; C. ÜSTÜNER