Düzce Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde bugün düzenlenen seminerde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, son günlerde sağlık çalışanlarına karşı artan şiddet olayları ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’de 2000’li yıllardan sonra şiddetin arttığını dile getiren Elbek, kadın doktorların ve hemşirelerin daha çok şiddete maruz kaldığını ifade etti.
Elbek, “Tüm dünyanın sorunu sağlık çalışanlarına şiddet uygulanması. Tıp fakültesinde çalışma yapıyoruz, kanıt üzerinden konuşmak zorundayız. 90’ların sonu 2000’lerin başı çok farklı ülkeler, farklı sektörler hemşireler, 112, pratisyenler ve uzmanlar hepsinde de çok yüksek oranlar. Türkiye de verilerine bakıyoruz 2000’lerin ortalarından itibaren başlıyor, farklı iller, Düzce’de de var 2003 ve 2004’te. Farklı sağlık sektöründe çalışanlar ve çok yüksek şiddet uygulanma oranları. Hemşirelerin yüzde 80’i doktorların yüzde 70’i şiddet görüyor, aciller yüzde 85’lere varıyor.”
Sağlık çalışanlarına gösterilen şiddetin nedenleri hakkında da açıklamalarda bulunan Elbek,
“Öyle bir ülkeye giriyoruz ki toplumsal olarak hepimiz birbirimizden uzaklaşıyoruz. Sağlık sektöründe anlatılan bir cennet var, eğer bir aksama bir hata varsa teknisyen, doktor, hemşire kesin bundan kaynaklanıyor. Halk ve sağlık çalışanları bir araya getirildi, sağlık çalışanları aşağılandı. Basının yaptığı açıklamalarda doktor maaşları 17 binlerde gösterildi asgari ücreti 750 olan halk öfkeleniyor. Şiddetin mantığında kadın doktorlar daha az korumalılar bu yüzden kadına şiddet daha yoğun. Kadınlar sözle şiddet görürken, erkekler fiziki olarak şiddet görüyor. Hemşirelerin çoğu bayan olduğu için, hemşire mesleği cinsel şiddetle karşı karşıya. Şiddet erkek egemen sistem olarak algılanıyor. Bir kişi ne kadar gençse o işte ne kadar tecrübesizse daha çok şiddete maruz kalır.”

Haber: S. YANAR