Türk Sağlık-Sen sendikalarına üye olan Dr. Ersin Aslan’ın ölüm yıl dönümünü unutmadı. Gaziantep'te geçen yıl hasta yakını tarafından uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan anısına bugün Türk Sağlık-Sen sendikası üyeleri yakalarına taktıkları siyah kokartla çalıştı.

 

 

Siyah Kokartlı Protesto

Türk Sağlık-Sen İl Temsilcisi Şemsettin Bahadır, bir yıl önce sağlıkta şiddetin cinayete dönüştüğünü belirterek, 17 Nisan’ı yas günü ilan ettiklerini söyledi.

 

Bahadır, “17 Nisan 2012’de Gaziantep’te sendikamız üyesi Dr. Ersin Arslan bir hasta yakını tarafından kastedilmişti. Yani bir yıl önce bugün sağlıkta şiddet cinayete dönüşmüştür. Bu cinayet Sağlıkta Şiddetin Türkiye’de ulaştığı doruk nokta oldu. Ölümün birinci yılında sağlık şehidimizi anmak ve sağlıkta şiddete dikkat çekmek için 17 Nisan’ı yas günü ilan ettik. Bugün Türk Sağlık-Sen’ liler, sağlık çalışanları olarak tüm sağlık kurum kuruluşlarında siyah kokart takarak sağlık hizmetlerini yürütüyor, sağlıkta şiddeti protesto ediyoruz. Sağlık kuruluşlarında bu protestoyu toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla da gerçekleştiriyoruz. Aradan tam bir yıl geçmesine rağmen değişen hiçbir şeyin olmamasını, hastanelerde hamile doktorların tartakladığı, hemşirelerin saçından sürüklenip yoğun bakımlık olduğu, 112 çalışanlarının sokaklarda darp edildiği olayların yaşanmasına rağmen çözüm için ciddi bir adım atılmamasına da bu eylemimizle tepki gösteriyoruz.” Dedi.

 

 

Şiddete dur denilmeli

Bahadır ayrıca yaptıkları araştırmaya değinerek sağlık çalışanlarının yüzde 62’sinin şiddet mağduru olduğunu ve buna artık dur denmesi gerektiğini savundu.

 

Bahadır, “Yaptığımız araştırmalara göre sağlık çalışanlarının yüzde 62’si şiddet mağduru. 6 ayda sağlık Bakanlığı’na rapor edilen şiddet vakası sayısı 3 bin 84 artık buna bir dur denmesi gerekmiyor mu? Sağlıkta şiddete çözüm bulunması için acaba daha ne kadar çalışanın cinayete kurban gitmesi bekleniyor. Çözüm geciktikçe, şiddet artıyor. Hastaneleri donatan kameralar sadece medyada şiddetin seyrini sağlıyor. Etkin ve caydırıcı önlemler her nedense bir türlü alınamıyor. Artık sağlık çalışanları güvenli bir işyeri, hayatından endişe etmeden, şiddete uğrama korkusu yaşamadan hizmet üretmek istiyor.” Şeklinde konuştu.

 

 

Caydırıcı tedbir alınmalı

Bahadır, şiddetin cezasının artırılması ve şiddet uygulayanların sağlık hizmetlerinden yararlanırken para ödemeleri gerektiğini ifade etti.

 

Bahadır, “17 Nisan yas günümüzde sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi için yaptığımız bu çağrı mutlaka dikkate alınmalıdır. Acil olarak hayata geçirilmesi gereken caydırıcı tedbirler alınmalıdır. Bunlar arasında da ilk yapılacak düzenleme Türk Ceza Kanunu’nda gerekli değişikliklerin yapılarak sağlıkta şiddetin cezası artırılmalıdır. Sağlıkta şiddet sadece basit bir darp olmaktan çıkarak, kamu hizmetini engelleme, vatandaşın sağlık hakkını kullanmayı engelleme ve bunun sonucunda insan hayatının riske atılması gibi suçlarında cezası olmalıdır. Tutuklu yargılama gibi caydırıcılığı olan bir diğer unsurda hayata geçirilmelidir. Ayrıca sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların kamu sağlık hizmetlerinden belli bir süre bedel ödeyerek yararlanması ile ilgilide bir düzenleme yapılmalıdır. Bu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ceplerinden para ödemelidir. Sağlık çalışanlarının şiddetin en aza indirilmesi adına bekledikleri bu düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Türk Sağlı-Sen olarak Dr. Ersin Arslan’ı bir kez daha rahmetle anıyor ve sağlıkta şiddet sona ersin diyoruz.” Dedi.

Haber: S. YANAR