Düzce İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Ersin Şimşek, 5. Avrupa Aşı Haftası nedeni ile yaptığı açıklamada, ''Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin bir girişimi olan Avrupa Aşılama Haftası’nın ilki 2005 yılında düzenlenmiştir. Bu yıl beşincisi düzenlenecek olan Avrupa Aşı Haftası ülkemizin de yer aldığı 45 ülkenin katılımıyla 26 Nisan-01 Mayıs 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Bu yıl ki aşı haftasının ana teması Kızamık ve Kızamıkçık Eliminasyonunun bölgesel hedeflerine ulaşmak amacıyla ulusal bağışıklama çalışmalarına ağırlık verilmesi olarak hedeflenmektedir. Bu amaçlara ulaşabilmek için sektörler arası işbirliği ile toplumun tüm kesimlerine aşılamanın önemi, çocukluk ve erişkinlik dönemi aşı takvimleri konularında bilgilendirmeler yapılacak, sosyal mobilizasyon faaliyetleri düzenlenecektir'' dedi.
İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Şimşek, Türkiye'nin aşı takviminde en üst seviyede seyir ettiğini ifade eden Şimşek, ''Ulusal Aşı takvimimiz dünyada ilk 17 ülke arasına girdi ve ülkemiz aşıda birinci lige yükselmiş oldu.2002 yılında hedef çocuk nüfusunun aşılama oranı yurt genelinde % 78’lerde iken, son iki yıldır ülkemizde ulaşılan % 96 oranı dünyada sadece gelişmiş ülkelerin ulaşabildiği orandır. İlimizdeki aşılama oranlarındaki artış ülkemizdeki duruma paralel olmakla birlikte 2009 yılı tam aşılı çocuk oranı % 100’e yakın düzeydedir.Çocuk felci aşısını etkili bir şekilde uygulanmasıyla ülkemizde son 12 yılda dünyaya gelen çocuklar çocuk felci hastalığını hiç yaşamadılar. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Türkiye’yi 21 Haziran 2002’de Poliodan Arındırılmış Bölge sertifikası ile belgelendirmiştir'' dedi.
Kızamık konusunda da hiç yerli hastalık olmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Ersin Şimşek şöyle konuştu; ''Kızamıkla Mücadele kapsamında Dünya Sağlık Örgütünün hedefi olan “Kızamığın Kökünün Kazınması” ülkemizde gerçekleşmek üzere ülkemizde yerli virüs dolaşımını durdurma hedefimize kararlılıkla yürüyoruz. Ülkemizde geçtiğimiz on yıllarda kızamık birkaç yılda bir salgın yapma özelliğindeydi. 2009 yılında ilk 11 ay bildirilen kızamık vakası 5'tir ve İlimizde vaka bildirimi yoktur.