Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Harun Erdal, havaların soğumasıyla artan zehirlenme vakaları ile mide-bağırsak hastalıkları ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.Erdal, renksiz, kokusuz olan karbonmonoksit gazının tehlikelerini anlattı.

 

Başdönmesi, bulantı, kusma olarak etkilerinin görüldüğü zehirlenme vakalarının zaman zaman ölümle sonuçlandığına işaret eden Erdal, hastaların kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurmaları tavsiyesinde bulunurken, lodoslu havalarda soba yakmaktan sakınmaları ve baca temizliğinin periyodik olarak yaptırmaları gerektiğini söyledi.

 

Erken tanı önemli

 

Erdal, mide kanserinde erken tanının önemine işaret ederek, dikkat edilmesi gereken belirtileri şöyle sıraladı: “Ani kilo kaybı, ani iştahsızlık, hiç geçmeyen karın ağrıları, hiç geçmeyen bunaltılar, ağız ve makat kanamaları önemli.”

 

sigaranın etkisi var

 

Her mide kanamasının kanser belirtisi olmayacağını ifade eden uzman Dr. Harun Erdal, mide kanserinin seyrinin hızlı olmayacağını vurguladı. Ülser hastalığı ile ilgili de bilgiler veren Erdal, nedenlerini şöyle sıraladı:

 

Erdal, “12 parmak bağırsağı ülseri yüzde 90, mide ülseri yüzde 70’i Helikobakter Plori adlı mikroptan kaynaklanır. Bu mikrop ülkenin yüzde 80’inde vardır. Antibiyotikle tedavi edilebilir. Sigara kullanımının da etkisi var. Sigara kullanımı mide salınımını arttırır. Tüsülenmiş et, mangal diye tarif ettiğimi besinlerde etkili olmakta.” dedi.

 

ağrı kesici tehlikeli

 

Çok sık ağrı kesici kullanımının en önemli etkenlerden biri olduğuna dikkat çeken Erdal, ağrı kesicileri tok karına ve mide koruyucu ile birlikte alınması tavsiyesinde bulundu.

 

 

Erdal, “Ağrı kesiciyi aç karna almak iki kat tehlikeli. İki yan yetkisi var. Biri direk mide dokusuna temas ederek ülser yapma etkisi var, diğeri de kan yoluyla… en azından aç karına alınmazsa direk temasla ülsere yol açmaz. Kan yoluyla ülsere yol açmasını da mide koruyucu ilaçlarla bertaraf edebilirsiniz.” Derken, Ülserin tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlar doğuracağına dikkat çekerek” kanser riski düşük ancak ameliyat gerektirecek kanamalara yol açabilir. Mide daralmasına ve beslenme bozukluklarına yol açabilir. ”ifadelerini kullandı.

 

 

Erdal ayrıca “Stres, beslenme ve obezite”den kaynaklanan ve çağımızın hastalığı olarak nitelendirilen “reflü” hastalığında acılı, baharatlı ve asitli gıdalarda uzak durulması gerektiğini söyledi.

 

Haber; S.KAŞKIR