Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar, Çevre Mühendisliği Bölümü olarak çevre teknolojileri alanında yaptıkları çalışmalar, gerçekleştirmek istedikleri projeler ve gelecek hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Düzce’deki hava kirliliğinin kaynakları araştırılıyor

Çevre teknolojileri alanında gerçekleştirdikleri çalışma ve projelerden bahseden Taşpınar, “Bölümümüzün Düzce’de hava kirleticilerinin ölçülmesi ve kirlilik oluşturan kaynaklarının tespitine yönelik proje çalışmaları devam etmektedir. Bunların hepsi araştırma projeleridir. Katı atıkların bertaraf edilmesi ve enerji üretimi konusunda dâhil olduğumuz büyük çaplı bir TÜBİTAK projesi de bulunmaktadır. Üniversitemizin vizyonu doğrultusunda çalışmaya devam etmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Kirliliğe karşı gerçekçi çözüm getirecek projeler üretiliyor

Yenilenebilir enerji uygulama projeleri kapsamında fosil enerji kaynağı olan kömür ve linyit alanında temiz çevre–enerji projeleri gerçekleştirmek istediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Taşpınar, bu konuda başlangıç seviyesinde ve yüksek lisans aşamasında çalışmalarının olduğunu ifade ederek Düzce’de görülen hava kirliliğinin kontrol altına alınabilmesi konusunda gerçekçi çözümler üreterek bu alanda hayata geçirilecek projeler üretmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Düzce halkının çevresel anlamda bilgilendirilmesi çok önemli

Düzce’yi doğu-batı geçiş güzergâhında bulunmasından dolayı yoğun bir trafik yüküne sahip, sanayi açısından yoğun bir şehir olarak nitelendiren Yrd. Doç. Dr. Taşpınar, bu çevresel etkenlerin bir araya gelmesi, yerel meteorolojik ve topoğrafik şartların da etkisiyle Düzce’de çeşitli çevresel problemlerin oluştuğunu söyledi. Bu çevresel sorunların başında hava kirliliğinin geldiğini belirten Taşpınar, “İlimizde bu konuda yerel makamlarca ve bizler tarafından yapılan çalışmalar var. Ayrıca, katı atık konusu epey bir süredir Düzce’nin gündeminde yer alıyor ve olumlu gelişmelerin yanında çevresel anlamda bazı sorunlar da ister istemez ortaya çıkıyor. Burada çevresel sorunlarda hep birlikte hareket edilmesi ve Düzce halkının çevresel anlamda bilgilendirilmesi çok önemli bir konudur.” ifadelerini kullandı.

Düzce’de görülen çevresel sorunlar ve bu sorunların çözümünde gerekli kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak suretiyle daha faydalı olacaklarının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar, “Özel sektör ile kamu kurum ve kuruluşlarından da destek bekliyoruz." sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.

Haber;C.ÜSTÜNER