Eczacıların, 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe giren protokol gereği düzenledikleri sözleşmelerini Sosyal Güvenlik Kurumu 31 Temmuz mesai bitimine kadar almaz ise, sosyal güvence kapsamında olan vatandaşlar 1 Ağustos'tan itibaren ilaçlarını paralı olarak alacaklar.

Türk Eczacılar Birliği tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, eczacılar olarak "2008 Yılı İlaç Alım Protokolü' görüşmeleri sürecinde adil bir protokol imzalanması için uzun görüşmeler sürdürdüklerini belirterek "Ancak görüşmeler SGK'nın dayatmacı tutumu karşısında tıkanmıştır. Bu noktada siyasi irade hızlı ve etkin bir biçimde sürece müdahil olmuş ve eczacıların haklı taleplerinin tamamının olmasa da, bir kısmının kabul edildiği bir düzenleme konusunda mutabakata varılmıştır" ifadelerine yer verildi,

Konuyla ilgili TEB'den yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı :

"Bizim bütün olayımız kamuya hizmet vermek. Kamunun en kolay ve ucuz yoldan ilaca ulaşmasını sağlamak. Protokol yürürlükte. Eczacılar sözleşme yapmak istiyor; ancak sözleşmeleri SGK kabul etmiyor. Bizim odalarımız sözleşmeleri teslim edecekler. Sözleşmelerin kabul edilmesini bekliyoruz. Protokol'ün ilgili hükmüne göre, 31 Temmuz 2008 mesai bitimine kadar sözleşmeler teslim alınmadığı takdirde, Kurum'un hizmet satın alacağı sözleşmeli eczane kalmamış olacaktır. Yani eczacı sözleşmeleri kadük hale gelebilir. Kadük hale gelirse de vatandaş ilacı para ile almak durumunda kalabilir. Bu durumun, hastalarımızın ilaca ulaşmasında yeni zorluklar yaratacağından endişe etmekteyiz. Bizler üç Bakanın imzası ile güvence sunmuş olan siyasi iradenin gereğini yapmasını bekliyoruz. Sağlık hizmeti sunan ve tüm tarafların kabul ettiği gibi haksız bir biçimde üzerine yük bindirilen eczacılara karşı bu yaklaşımın acilen gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Bugüne kadar bize defalarca verilmiş sözler bir yana, hükümetin üst düzey bakanlarının atmış olduğu imzalara güvenmeye devam etmek istiyoruz. Bizler, 2008 Yılı İlaç Alım Protokolü'nün 9 Temmuz 2008 tarihinde imzalandığı şekliyle kayıtsız ve şartsız yürürlüğe girmesini bekliyoruz."