İçişleri Bakanlığı yayımladığı yönerge ile trafik denetimi yapan polislere yeni kriterler getirildi.81 il emniyet müdürlüğü ve jandarma birimine gönderilen "Trafik Denetimlerinde ve Trafik Kazalarında Alınacak Önlemlere İlişkin Yönerge" ile polisler, "Nerelisin? Ne iş yapıyorsun? Nereye gidiyorsun?" gibi sorular yöneltemeyecek ve sürüler araçtan inmeyecek. Aracından çıkma yasağı getirilen sürücü de motorunu stop edip, araç içi ışıklarını yakacak ve ellerini direksiyonun üzerine görünür vaziyette koyacak. Araba içinde ani hareket yapılmayacak. Yapan sürücülere gerektiğinde "zor" kullanılacak.

Yönergede yer alan diğer değişiklilerde ise şu şekilde:

* Durdurulacak araç sürücüsü uzun-kısa hüzmeli ışıkla, tepe lambası çalışır halde, megafon ve ya siren kullanılarak ikaz edilecek. Hedef aracın solundaki şeride geçilerek sürücüye "dur" levhası gösterilecek. Megafonla hızını azaltması ve uygun bir yerde durması uyarısında bulunulacak.

* Ekip otosu durdurulan aracın en az 10 metre gerisinde konuşlanacak. Bu sırada ekip aracının tepe lambası, ışık donanımı ile dörtlü flaşörleri yakılacak.

* Durdurulan araç sürücüsüne 'aracın iç ve dış (park) ışık donanımını açması, araçtan inmeksizin beklemesi, el frenini çekmesi, motoru ispot etmesi, ellerini direksiyon simidi üzerine görünür vaziyette koyması ve ani hareketler yapmaması' yönünde mefagonla uyarı yapılacak.

* Ekibin üç kişiden oluşması durumunda; arka koltukta oturan polis durdurulan araca müdahale edecek. Sürücünün yanında oturan diğer polis araçtan inerek koruma tedbirlerini alacak.

* Araç sürücüsü polisin dur ikazına rağmen durmaz ve kaçmaya başlarsa "yol kapanı" ile müdahale edilecek.