Hayvan yetiştiricilerinin korkulu rüyası olan şap hastalığı konusunda Düzce'de bilinmeyen bir gerçek ortaya çıktı. 

Sarayyeri Köyü’nün girişinde bulunan “Bu köyde şap hastalığı vardır. Hayvan girişi ve çıkışı yasaktır.” yazılı tabelanın köyde hastalığa rastlanması sonucu 1 ay önce yerleştirildiği öğrenildi. Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre; söz konusu tabelanın bir ay önce bir  büyükbaş hayvanda görülen şap hastalığı nedeniyle köy girişine yerleştirildiği, yapılan çalışmayla tehlikenin önüne geçildiği ifade edildi.

Korkuya neden olan tabelanın en kısa sürede müdürlüğe bağlı ekiplerce kaldırılacağı dile getirildi.

“Neden saklandı?”

Ancak bu durum “Neden saklandı?” sorusunu gündeme taşıdı. Bugüne kadar şap ile ilgili İl Tarım'dan yapılan bilgilendirmelerde sürekli kontrollerde hastalığa rastlanmadığı vurgusu yapılırken, tabela ile gerçeğin gün yüzüne çıkması kafaları karıştırdı. Geçmişte Düzceli hayvan üreticilerinin büyük zarar gördüğü ve daha fazla yayılmasının önüne geçmek adına hayvan pazarının dahi kapısına kilit vurulduğu bu ürküten hastalığa karşı yetiştiricileri sık sık uyaran müdürlük, 'Sarayyeri Köyü’nde şap hastalığı görüldü' açıklaması yapmaktan kaçındı. Her yıl 6 ayda bir olmak üzere rutin olarak 2 kere yapılan aşılamayı hastalığın tekrar hortlaması üzerine tedbir amaçlı öne çeken müdürlük şimdi 'Sarayyerinde bir büyükbaş hayvanda görüldü şimdi hastalık Düzce'de yok' yönünde bilgilendirme yapıyor.

Öte yandan 2015 yılının son aylarında doğu illerinden ülkeye giriş yapan şap nedeniyle tüm illerde alarm verilmişti. Bu doğrultuda harekete geçen il tarım müdürlükleri aşılama kampanyası ve sık sık yapılan hayvan kontrolleri ile hastalığın geniş alana yayılmasının önüne geçmişti.

Haber:Y.SEVER