Sağlık Bakanlığı'nın 'Tam Gün Yasası' ile ilgili işleminin 'Kamuda görevli hekimlerin muayenehane açamayacaklarına' ilişkin bölümünü iptal eden Danıştay 5. Dairesi, 'Kamuda görevli hekimlerin özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığına' ilişkin bölümünün iptal istemini ise reddetti.

Daha önce üniversitedeki hekimlerin hem muayene hem de hastanede çalışabileceğine ilişkin verilen kararın ardından, şimdi de Danıştay, devlet hastanelerindeki doktorların özel muayene açabileceklerini kararlaştırdı.

Yargı kararlarıyla hastaların yaşadığı "önce muayenehaneme gel, sonra ameliyat ol" sıkıntısının devam etmesinden endişe ediliyor.

Sağlıkta dönüşüm programının en önemli ayağı olan hekimlerin tam gün çalışma uygulaması 'kadük' kaldı. Meclis'ten geçmesinin ardından tabip odalarının ve üniversitedeki hocaların tepkisini toplayan yasa, vatandaş lehine olmaktan çıktı.

Hekimlerin, sadece hastanede hastasına vakit ayırmasını öngören düzenleme, iki kez yargı müdahalesi ardından doktorlar özel muayene açmaya devam edecek. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde çalışan hekimlerin yüzde 96'sı muayenehanesini kapatıp hastanelere dönmüş iken oranın eskiye dönmesinden korkuluyor.

Haber, R. BAL