Tarımsal konuda Düzce'nin durumu dün akşam yayınlanan Mehmet İbrahimoğlu'nun hazırlayıp sunduğu “Son Nokta” programında konuşuldu. Programa Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal ile TARSİM Batı Karadeniz Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu katıldı.

TARSİM yani Tarım Sigortası Prim Desteği konusunda bahseden Bülent Yaşaroğlu, özellikle geçen yıla oranla bu yıl 1 Ocak ile 27 Ocak tarihleri arasında Düzce de TARSİM'den faydalanan çiftci sayısının 12 kat arttığını söyleyerek bunun sevindirici olduğunu ifade etti. Yaşaroğlu, 10 Mart'a kadar TARSİM'e başvuruların devam edeceğini de belirterek “TARSİM için poliçe priminin yarısını devlet veriyor. Diğer yarısında ise ilk defa sigorta yaptıran üreticiye yüzde 5 indirim yapılıyor. Ayrıca poliçeyi peşin ödeyecekler içinde yüzde 10'luk bir indirim söz konusu. Taksit halinde yatıracaklar içinde yüzde 25 peşin diğer yüzde 25'i ise taksitler halinde alınıyor. Bu uygulama gerçekten üreticiler için büyük kolaylıklar sağlıyor.” şeklinde konuştu.

TARSİM poliçeleri kilosu 5 TL'lik fındık için 100 TL civarında hesaplanarak yapılıyor.

Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal da Çiftçi Kayıt Sistemi'nden bahsederek uygulamayla çiftçilere önemli yardımlar yapıldığını dile getirdi. Ünal, “ Çiftci Kayıt Sistemi'ne kayıt olan üreticiler her tür tarımsal desteklemeden faydalanacak, böylece gerçek üreticiye ulaşan, şeffaf ve verimli bir destekleme sistemi kurulmuş olacaktır. ÇKS sayesinde daha önceki girdi desteklemelerinde yaşanan olumsuzluklar büyük ölçüde ortadan kalkmış olacaktır. Destekleme sisteminde herhangi bir aracı olmayacağından destekleme olarak aktarılan kaynağın tamamı üreticiye ulaşmış olacaktır.” ifadelerini kullandı.