Son yıllarda Düzce çiftçisinin başına dert olan ancak yapılan mücadelelere rağmen önüne geçilemeyen Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili toplu mücadeleye başlandı. Başta dut olmak üzere, söğüt, çınar, akçaağaç, fındık ve çok sayıdaki bitki türü ile beslenen zararlıya karşı, bireysel mücadele etkili olmayınca toplu mücadeleye geçildi.
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, geçen yıl Amerikan Beyaz Kelebeği görülen alanlarda yapılan saha taramalarında Amerikan Beyaz Kelebeğinin birinci dönem larvalarının yumurtadan çıkıp ağlarını oluşturmaya başladıkları tespit edildiğinden, geçen hafta başlatılan bireysel ve lokal mücadeleden, köyün ortak alanları, tarla yolları ve araçların girebildiği ev bahçelerinde toplu mücadeleye başladıklarını bildirdi. Toplu mücadele çalışmaları sırasında çiftçilerin de kendi bahçelerini kontrol etmelerini ve yapraklarda Amerikan Beyaz Kelebeği larvası tarafından örülmüş ağlar ile karşılaştıklarında budama makası ile keserek imha etmelerini öneren Kabaoğlu, çiftçilerin tarım müdürlüklerine başvurarak reçete yazdırmalarını, reçete sonucunda yazılan ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerektiğini söyledi.
Kabaoğlu, toplu mücadele için 20 kişiden oluşan 10 ekibin sahada ilaçlı mücadele yaptığını ve bu ekiplere teknik personellerin refakat ettiklerini belirtirken, bu kapsamda ilgili muhtarlıklara dal kesme makası ve kısmen de ilaç dağıttıklarını, mücadeleyi 57 köy ve 1 Belde de sürdürdüklerini açıkladı. Kabaoğlu, ilaçlamada çevreye, arılara ve insana zarar vermeyen biyolojik insektisit kullandıklarını da sözlerine ekledi.

Haber: H. İŞCAN