10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü sebebiyle mesaj yayınlayan Düzce Halk Sağlığı Müdürü Rıfat Poyraz, bir insanın ruhsal sağlığını değerlendirebilmek için günlük hayatını, içinde bulunduğu koşulları, o koşulların ona sağladığı zorlukları ve kolaylıkları da hesaba katmak gerektiğini belirtti.

Ruh sağlığının da beden sağlığı gibi koşullara göre değişip bozulabileceğini söyleyen Poyraz, “ruhsal bozuklukların görülme sıklığı yaşa, cinsiyete, yaşanan çevreye, coğrafi bölgelere ve sosyoekonomik düzeye göre değişebilmektedir. Ruhsal rahatsızlığı olanları dışlamayalım, onları bu duruma sevk eden koşulları düşünelim ve onları tedavisi için cesaretlendirelim. Ruh sağlığı olmadan sağlık olmaz: Sağlık dendiğinde çoğunlukla beden sağlığı anlaşılmaktadır, oysa sağlık, ruh sağlığı ve beden sağlığının bütünüdür” dedi.

Ön yargılar nedeniyle birçok kişinin doğrudan ruh sağlığı hizmeti alma ve tedavi konusunda kararsız kalmakta olduğunu belirten Poyraz, “Önyargılar nedeniyle birçok kişi doğrudan ruh sağlığı hizmeti alma ve tedavi konusunda kararsız kalmaktadır. Ruhsal sorunu olan bireylerin, ne yazık ki çok azı tedavi için bir sağlık kurumuna başvurmaktadır. Toplumun yaklaşımı ruhsal rahatsızlığı olan bireyi ve ailesini ziyadesiyle etkilemektedir. Ruhsal bozukluklar sık görülmesine karşın, toplumda yeterince bilinmemekte ve tanınmamaktadır. Çoğu zaman bu bilinmezlik, eksik-yanlış bilgiler, toplumsal önyargılar ve dışlanma korkusu birey ve ailelerin ruhsal sorunlara yönelik sağlık hizmeti talep etmesini engellemektedir. Ruhsal rahatsızlığın başkaları tarafından öğrenilmesi sonucu dışlanma ve damgalanma korkusu ile bireyler ve aileler tedavi konusunda çekingen davranmaktadır.” ifadelerini kullandı.


Poyraz, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde temel amacın toplumdaki bu önyargıları ortadan kaldırmak olduğunu söyleyerek tüm vatandaşların sağlıklı bir ömür geçirmesini diledi.

 

Haber; S.KASKIR