Nisan ayıyla birlikte yürürlüğe girecek olan yeni Sağlık Uygulama Tebliği'nde, sağlık kuruluşlarına müracaat işlemleri ve kimlik tespiti işlemleri de yeniden düzenlendi.
Tebliğle "Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan kişilerin, ayakta ve yatarak tedavi hizmeti sağlayan kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularına, işveren tarafından düzenlenen vizite kağıdı ile müracaat etmeleri zorunludur" maddesi kaldırıldı. Buna göre artık çalışanlar herhangi bir sağlık kuruluşuna gittiğinde vizite kağıdı uygulamasına tabi olmayacaklar. Özellikle çalışan işçilerin sağlık kuruluşlarına başvurularda vizite kağıdı istemiyle karşılaştığı belirtiliyor.
İşyeri hekimlerinin reçetesi de geçerli
Tebliğle, işyeri hekimlerinin yetkileri de genişletildi. Buna göre artık birinci basamak sağlık kuruluşları arasında "işyeri hekimleri" de yer alacak. Bu da işyeri hekimlerinin verdiği reçetelerin geçerli olması anlamına geliyor. Tebliğ, aile hekimliğine geçilmemiş yerlerde kurum doktorlarının yetkilerini de artırıyor.
Buna göre aile hekimliğine geçilmemiş yerlerde kamu idaresi bünyesinde, kurum hekimi tarafından çalışan sigortalının yanı sıra sigortalının ailesine de bakabilmesi mümkün olacak. Tebliğin getirdiği bir düzenleme de belediyelerin açtığı poliklinikler için oldu. Tebliğle, birinci basamak sağlık kuruluşlarına belediyelere ait poliklinikler de eklendi. Buna göre artık belediyeler poliklinikleri için Sosyal Güvenlik Kurumu'yla sözleşme imzalayabilecek ve karşılığında ödeme alabilecekler.