Düzce’de eski ve orta hasarlı ‘alarmı’

1999 yılında iki büyük yıkımla yerle bir olan Düzce’de ayakta kalan binaların çoğu artık ‘alarm’ veriyor. 16 yıldır orta hasarlı binalar sorununu aşamayan şehirde, deprem geçirmiş eski yapıların varlığı da aynı ölçüde tehlike oluşturur oldu. Düzce’nin en işlek caddelerinden biri olan Bolu Caddesi’ndeki eski bir apartmanın balkonundan yere düşen beton parçaları bu binaların ya yıkılması ya da güçlendirilmesi gerektiğini gözler önüne serdi. Deprem Haftası’nda konunun uzmanları tarafından da aynı doğrultuda uyarılar gelmeye devam ediyor.  

 “Milyonlarca sorunlu yapı var”

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz,  Deprem Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye nüfusunun hemen hemen tamamının deprem riskli bölgelerde yaşadığını ancak çok sayıda konutun bu tehlikeyi atlatacak standartlara sahip olmadığını belirterek şunları söyledi: "Türkiye, son 20 yıllık dönemde meydana gelen sarsıcı depremlerde binlerce insanını kaybetti, binlerce insan ise hala yaralarını sarmaya çalışıyor. Bu acıların en büyük nedeni ise standartlardan uzak yapılardı. Coğrafyamızın yüzde 92’si, nüfusumuzun yüzde 95’i deprem tehlikesiyle iç içe. Risk bu kadar yüksek olduğu halde geçmişten bugüne gelen hatalar, geleceği de ipotek altına alıyor. Son dönemde hız kazanan Kentsel Dönüşüm uygulaması ile konut stoğumuzdaki sağlıklı ve güvenli yapı oranı artıyor. Buna rağmen halen milyonlarca sorunlu yapı ve çatımız var. Standartlardan uzak yapı ve çatılar nedeniyle, birçok gelişmiş ülkede can ve mal kaybına yol açmayan küçük ve orta şiddetteki depremler bile zaman zaman ülkemizde üzücü sonuçlara yol açabiliyor.”

"Geleneksel yöntemlerle yapılan çatılara dikkat!"

Yavuz, Türkiye’de yaklaşık 19 milyon konutun bulunduğunu ve 7 milyon konutun güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Konutlar gibi yapıların en önemli bölümlerinden biri olan çatılar da deprem tehdidine karşı hayati öneme sahip bulunuyor. Yaklaşık 7 milyon binanın standartlardan uzak olarak, geleneksel yöntemlerle yapıldığını tahmin ediyoruz. Bu çatıların büyük bölümü, deprem, fırtına, yoğun kar yağışı gibi doğal afetlere karşı güven vermiyor. Deprem anında güvende olabilmemiz için yapıların temelden çatıya kadar her bölümünün dikkatli projelendirilmesi ve inşa edilmesi gerekiyor. Çatılar uzman kuruluşlar tarafından yapılmalı ve kontrol edilmelidir."

Haber:C.ÜSTÜNER