Kurban Bayramı’na üç gün kala hayvan pazarında az da olsa hareketlilik söz konusu… Kurbanlıklarını pazara getiren satıcılar, son iki gün satışların artabileceğini düşünüyor.

Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, Türkiye geneline göre Düzce’de büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesim sayının tam tersi bir durum olduğunu belirterek kurbanlıklar hakkında bilgi verdi. “2014’te Türkiye’de ortalama olarak 800 bin büyükbaş 2 milyon 800 bin küçükbaş hayvan kesildi. 2014’te Düzce’de 10 bin 500 adet büyükbaş hayvan kesilirken 2 binde küçükbaş kesildi. Türkiye ortalamasına göre ters bir tablo söz konusu.”

Karanfil, kurbanlık almak isteyen vatandaşlara önerilerde bulundu. Karanfil, Kurbanlı hayvan alırken büyükbaş ya da küçükbaş ayrımı olmadan mutlaka KULAK KÜPELERİNİN OLMASINA,il içi hayvanların HAYVAN PASAPORTLARININ ,il dışı hayvanlarının VETERİNER SAĞLIK RAPORU OLMASINA dikkat edilmelidir.Kurbanlık hayvan seçiminde hayvanlar sağlıklı olmalarına dikkat edilmelidir. Bu anlamda kurbanlık hayvan satışlarının  Mahalli İdarelerce izinli satışlarına müsaade edildiği hayvan pazarlarından yada Veteriner Hekim kontrolündeki ahırlardan  alınmasına özen gösterilmelidir. Sağlıklı bir hayvanın bakışları canlı, tüyleri parlak ve yatık, kondüsyonu iyi, ağız ve burun akıntısı olmayan hayvanlar olduğunu unutmamalıyız.Yeni doğum yapmış hayvanlar kurban edilmemeli, dişi hayvanların  Veteriner Hekim tarafından gebelik kontrolleri yapılmış hayvanlar olmasına dikkat etmeliyiz.”dedi.
Karanfil, kurban edilecek hayvanın etinin kalitesi açısından, hayvanın kesim öncesinde dinlendirilmesi ve strese sokulmamasının çok önemli olduğunu söyledi.    

Karanfil, “Kesim öncesi hayvanlara iyi davranılmalı, eziyet çektirilmemeli, en az kesimden önceki altı saat yem verilmemeli, ihtiyaç dahilinde su tüketmelerine izin verilmelidir. Kesim öncesi hayvanlar dinlendirilmeli,eziyet görmüş ya da yorgun hayvanların etlerinde glikojenin azaldığı pH nın düşüp etin lezzeti ve dayanıklılığının olumsuz etkilendiği unutulmamalıdır. Kesim işlemi esnasında hijyenik kesim yerleri tercih edilmeli, kesimin gırtlak, atardamar-toplardamar ve nefes-yemek borusu ile birlikte olmasına özen gösterilmeli, kesim esnasında omuriliğin kesilmemesine dikkat edilmelidir ki erken kesilen omurilik nedeni ile kanın yeterince vücuttan atılamaması ile birlikte etin kalitesi ve dayanıklılığının kaybolacağı unutulmamalıdır.”dedi.

Hayvan Pazarı’nda röportaj yaptığımız Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, kurbanlıkların çevresine zarar vermeden ve hiçbir zarar görmeden kesime nasıl hazır hale getirilebileceği noktasında uygulamalı bilgiler verdi.Kısa bir sürede kurbanlık hayvanı bağladığı iple yere deviren Karanfil’i, pazardaki hayvan satıcıları ile vatandaşlar ilgi ile izledi.