Düzce'de son aylarda sayısı artan intihar ve intihara teşebbüslerin altında yatan nedenleri ve bu teşebbüsleri önleme yolları hakkında Hayri Sivrikaya Hastanesi'nde görevli Psikolog Buşra Ceylan'da bilgiler aldık. İntiharın en önemli nedeninin psikiyatrik rahatsızlıklardan kaynaklandığını söyleyen Ceylan, "Psikiyatrik rahatsızlıklardan depresyonun intihar ile ilişkisi çok yüksektir. İnsanlar depresyon belirtilerini günlük hayat koşturması içerisinde normal olarak kabul edip tedavi olmazlar ve depresyon kronik hale gelir" diye konuştu.

Bir kez kalkışan bir daha denemiyor

Özellikle en verimli yaş grubu olan 15-44 yaş arasında kişilerin intihara meyilli olduğuna dikkat çeken Psikolog Ceylan, bir kez intihar edenlerin daha sonra tekrar intihar etmesi gibi durumun söz konusu olmadığını, yapılan araştırmalarda bir kez intihar edenlerin tekrar intihar girişiminde bulunmadığını vurguladı. Kendisine gelen intihar girişiminde bulunan kişilerlede ilgili tespitlerini aktaran Ceylan, "Bize gelen kişilerde rastladığımız özellikle karne dönemlerinde öğrencilerin intihar girişiminde bulunduğunu görüyoruz. Ayrıca cinsel istismara uğrayan ve bunu ailesiyle paylaşamayan kişiler de çareyi hayatlarına son vermekte bulabiliyor" dedi.

"Konuşan kişi rahatlar"

İntihardan söz eden kişilerin mutlaka dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Ceylan, şunları söyledi: "İntihardan söz eden kişiler için "intihar etmez" düşüncesi son derece yanlıştır. Bir kişi intihardan söz etmişse kendisine yardım edilmesi için bir şans vermiştir. Kendini öldürmek isteyen kişiler konuşularak bu düşüncesinden vazgeçirilebilir. Krizler anında ortaya çıkar ve etkili bir kriz müdahalesiyle engellenebilir. 'İntihar bir şantaj aracıdır' düşüncesi de son derece yanlıştır. Kişinin çevresindekilere ne kadar ihtiyacı olduğunun kanıtıdır. Konuşma fırsatı bulan kişi rahatlar, intiharın kısır döngüsünden kurtulabilir"

"İlaçlara daha kolay ulaşılıyor"

İntihar girişimlerinin dönemsel olarak artış ya da azalış gösterdiğini belirten Psikolog Ceylan, teşebbüslerin geçiş dönemleri olan bahar aylarında daha sık yaşandığına değindi. Ayrıca daha çok intihar aracı olarak ilaçların seçilme nedenlerinede açıklık getiren Ceylan, "Kişiler ilaçlara daha kolay ulaşabildiği için bu yöntemin sıklıkla seçildiğini görmekteyiz. Ateşli silahların nasıl el altından uzak tutulduğu gibi ilaçlara da ulaşımın zorlaşması gerekir" şeklinde konuştu.

Haber: H. KANAT