Hastanelerin acil servislerine yapılan başvuruların toplam başvurular arasındaki payının yüzde 27’lere ulaşması sonrası acil servislerde oluşan yoğunluğu engellemek amacıyla düzenleme yapılıyor.
Bu doğrultuda vatandaşların baş ağrısı ve benzer küçük sorunlarla acile gitmelerinin önüne geçilmek hedefleniyor. Ülkemizde acil servise yapılan başvurular toplam başvurular içerisinde yüzde 27 seviyesinde iken bu rakam Avrupa ülkelerin yüzde 5 ila 8 arasında seyrediyor.

 

Sağlık bürokrasisi hem bu oranı aşağıya çekebilmek için hem de acil servislerde gereksiz yoğunluğu azaltmak amacıyla ilk aşamada acillere olan başvuruların bir kısmını aile sağlık merkezlerine yönlendirecek. Bu durum acil servise başvuran vatandaşları ise ikiye böldü. Bir taraf uygulamayı mükemmel olarak nitelerken diğer bir taraf ise karardan duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi.

 

mükemmel bir karar

 

Karara destek verenler konuyla ilgili şunları söyledi. “Acil olarak acile gelen hastaların acil olmayan fakat yine de acile gelen hastalar tarafından nasıl mağdur edildiğini bir görmek gerekiyor. Bence mükemmel bir karar. Uygulayıcının da bunu uyması gerekiyor. Mesela grip olmuş biri gündüz doktora gitmesi gerekirken akşam ben acile gidiyim, diyebilecek insanların bence öncelik hakkı olmamalı”

 

Ölüm tehlikesi varsa...

 

Karara tepki gösterenler ise hastanın durumu önceden tahmin edilemediği için riskli bir karar olarak nitelendirdi. “Örneğin; Hasta kötü durumda direkt aile hekimiyle bağlantı kurması zor olur. Belki ölüm tehlikesi atlatıyor bunu nerden bileceğiz ki? İlçeler için bu mantıklı ilk olarak hasta zaten oraya gidiyor. Düzce Merkez’de direkt olarak acilde müdahale etmeleri gerekiyor” 

 

Kimi vatandaşlar ise devletin aldığı karara razı olduklarını şikayetçi oldukları konularda ilk önce acile gelinmesi taraftarı olduklarını belirtti. “Aile hekimleri hastaların bazı sıkıntılarına çözüm üretmede zorlanabilir bu noktada acile gidilmesi daha faydalı olur”

 

Şimdi merak edilen kısım bu uygulama vatandaşı ne derecede memnun edecek ve acilde yaşanan yoğunluğun önüne geçilebilecek mi?

 

 

Haber; Y.SEVER