Merkezi Nüfus İşletim Sistemi'nde (MERNİS) ölü olarak gözüken bir kişinin Aile Hekimliği Bilgi Sistemi'nden kayıtları silinmediği için ödeme yapıldığı tespit edildi. Aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına mevzuatta öngörülmemesine rağmen ödeme yapıldığı tespit edilmesinin ardından kamu zararına yol açtığı gerekçesiyle, aile hekimine alacak davası açıldı. 2005-2009 yıllarında Düzce’de gerçekleşen bu olayın ardından açılan davada Aile hekiminin kusuru bulunmadığı, Aile Hekimliği Bilgi Sistemi ve kullanılan programda başlangıçta aile hekimleri için kapalı tutulan ölü kişiyi silme butonunun ancak 2008 yılının sonlarında aktif hale getirildiğini savunuldu.

Düzce 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davada mahkeme sebepsiz zenginleşmeden kaynaklanan alacak davalarının bir yıllık zamanaşımı süresi içerisinde açılması gerektiğine işaret ederek, zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle davayı reddetti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 3. Hukuk Dairesine geldi. Daire, hayatını kaybedenlerin Aile Hekimliği Bilgi Sisteminden silinmemiş kayıtları nedeniyle, aile hekimine yapılan ödemenin tahsili için açılan davayı zamanaşımı dolduğu gerekçesiyle reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.

Kararda, "Mahkemece, borcun kaynağının sözleşmeye mi yoksa sebepsiz zenginleşmeye mi dayalı olduğunun ve buna bağlı olarak zamanaşımı süresinin ve başlangıcının belirlenmesi suretiyle ulaşılacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile davanın zamanaşımı nedeniyle reddine karar verilmesi doğru görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir" değerlendirmesi yer aldı.

Haber: S. KAŞKIR