Verilere göre; Türkiye'de günde ortalama dört işçi iş kazaları nedeniyle yaşamını yitirirken, altı işçi de iş göremez hale geliyor. Türkiye'de en fazla işçi ölümü ve iş kazalarının üçte biri inşaat sektöründe meydana geliyor. Tüm iş kazalarının yüzde 1.6'sı ölümle sonuçlanırken inşaat sektöründeki iş kazalarının yüzde 4.7'si ölümle sonuçlanıyor. Ne yazıkki Düzce'de de iş güvenliğine yeterli önem verilmiyor.

Depremin ardından yeniden yapılanmaya başlanan Düzce'de hemen hemen her cadde ve sokakta binalar yükseliyor. İnşaat çalışmaları sırasında işçilerin güvenliği hiçe sayarak çalışması dikkat çekiyor. Kask dahi takmayan işçiler adeta ölümüne meydan okuyorlar. Bir günlük yevmiye için Ilkel koşullarda canları pahasına çalışan inşaat işçilerinin çektiği sıkıntılar kimse umursamıyor.

Ana cadde ve sokaklarda bulunan inşaat alanlarında alınmayan güvenlik tedbirleri hem işçilere hemde vatandaşlar için kazalara davetiye çıkarıyor. Örtü kullanılmayan ya da tedbir alınmayan inşaatlardan inşaat malzemelerinin yola düşme tehlikesi bulunuyor. İnşaat işinde çalışan işçilere, ikaz levhası astırma, emniyet kemeri ve baret taktırma, ecza dolabı bulundurulması, yapılan inşaatların branda ile kapatılması yasalarca zorunlu olsada Düzce'deki inşaatlara bakıldığında yeterli denetim yapılmadığı görülüyor.

 

Haber: S. KAŞKIR