Kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasının üstünden iki yıl geçti. Yasağın uygulanmaya başladığı 2009 yılından bu yana sigara tüketiminde yüzde 15 oranında azalma yaşandı. İçilen sigara sayısı 107 milyardan 93 milyara düştü.

Vergilerin artması ve sigara satışlarına getirilen bir takım yasaklardan dolayı ülkemizde daha az sigara içilmeye başlandı. 1 yılda 14 milyar adet az sigara içildi ve bunun karşılığında 4 milyar TL kazanıldı. Bu oran 4 milyar TL olan vergilerle birlikte toplam 8 milyar TL kar yapılırdı. Diğer taraftan da sağlığımızda yüzde 20 iyileşme yaşandı.

Gençlerin sigaraya başlamalarını teşvik eden en önemli noktalardan bir tanesi de görünür reklam olduğunu düşünürsek, sigara satış yapan market ya da büfelerde dışarıdan gözükmeyecek ve çocukların daha çok dikkatlerini çeken şeker ya da çikolata stantlarından uzak bir şekilde yerleştirilmesi yasasının yakın bir zamanda yürürlüğe girmesi bu oranın azaltılmasında payı olduğu kesin.

Sigaraların teşhir noktaları plaj ve parklardaki sergilerin bir an önce durdurulması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bir sonraki hedefimiz sigara tüketiminin azalması için plaj ve parklarda sigara tüketiminin yasaklanması diye konuştu.

Haber; G. KARDUZ