Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, işyerlerinin  sınıfına göre 1 Ocak 2013, 1 Temmuz 2013 ve 1 Temmuz 2014 olmak üzere üç aşamada yürürlükte olacak. Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren iş güvenliği yasası ile çok sayıda işletme; doktor ve güvenlik uzmanı çalıştırmak zorunda kalacak.
Önce 50’den fazla işçi çalıştıranlara
Yasa ilk olarak 50 ve üzeri işçi çalıştıran işletmeleri kapsıyor.  1 Temmuz 2013'te ise 50'den az çalışanı olan işyerlerini kapsayacak. Kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan 1-9 arası işçi çalıştıran bakkal-manav-market ve apartmanlara  yayım tarihinden 1 yıl sonra yani 1 Temmuz 2014'te yürürlüğe girecek.
Devlet karşılayacak
Çalışan sayısı 1-9 arası olan işyerlerinin aylık iş sağlığı ve güvenliği ödemelerini devlet üstlenecek ve bu işyerlerinin cebinden para çıkmayacak. Giderleri de devlet SGK üzerinden ödeyecek.

10-49 kişi arasında işçi çalıştıran işyerlerinin sınıflandırması da ‘az tehlikeli’, ‘tehlikeli’ ve ‘çok tehlikeli’ şeklinde yapılacak. Yasa 2013 yılı Temmuz ayında da 50 işçiden az kişi çalıştıran ve tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için yürürlüğe girecek. Bu işyeri işverenleri işyerlerinde ya tam zamanlı ya da kısmi zamanlı işyeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı işe alacak veya ortak sağlık-güvenlik şirketlerinden fatura mukabili bu işi satın alacak. Ayrıca, işverenin kendisine ait belgesi varsa kendisi, belgesi olan işçisi varsa bu işçisini de isterse Bakanlığa uzman olarak bildirebilecek.

Para cezası var
Yeni yılla birlikte 50 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde idari para cezaları 26 başlıkta toplandı. Bu cezaların toplam tutarının 262 bin TL'yi geçiyor.
Yasa uyarınca işletmelerin iş sağlığı uzmanları ile anlaşarak risk denetimlerini yaptırmaları gerekiyor.Bunu yapmayan işletmelere, ilk etapta 3 bin lira idari para cezası kesilecek. Risk değerlendirmesi yapılamayan her ay için ise 4 bin 500 lira para cezası kesilecek

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı istihdam etmemeleri halinde işverenlere her iki personel için 5'er bin lira para cezası Yasada diğer sağlık personelinin istihdam edilmemesinde ise aykırılığın devam ettiği her ay için 2 bin 500 lira idari para cezası uygulanacak. İşyerlerinde zorunluluk haline gelen ve kanunun önemli düzenlemelerinden biri olan işyeri sağlık ve güvenlik biriminin kurulmaması halinde de işverene bin 500 liralık para cezası kesilecek.

Haber; S. KAŞKIR