Hızlı nüfus artışı, sanayileşme, tarımsal ilaçlama ve gübrelerin bilinçsizce kullanımı derken, Düzce ekosistemi, doğal sakinlerinin yaşayamayacağı bir noktaya doğru ilerliyor. Kısa zamanda önlem alınmazsa  Yeşil Düzce’de şu anda yaşayan pek çok tür yakın gelecekte kendisine yaşam alanı bulamayacak.

 

Geçtiğimiz senelerde yaz aylarının sonlarında yaşanan balık ölümlerine, derelerin suyunun en yoğun olduğu ilkbahar aylarında da rastlanmaya başladı. İçinde bulunduğumuz ayların aynı zamanda balıkların yumurtlama dönemi olması olayın vahametini arttırıyor.

 

Gümüşova ve Cumayeri ilçelerinden geçerek Melen Nehrine dökülen Delice deresi’nde tespit edilemeyen nedenlerden dolayı yaşanan toplu balık ölümleri, çevre, sağlık ve Tarım il müdürlüklerini alarma geçirdi. İnceleme için olay yerine giten ekipler, Binlerce irili ufaklı balık kirli olduğu ilk bakışta belli olan derenin içinde cansız  yatan balıklarla karşılaştı.

 

Geçtiğimiz yıllarda balık ölümlerinde yaşanan prosedür yeniden uygulandı. İhbarı alan ve olay yerine giden Tarım İl Müdürlüğü ekipleri balıklardan numune alırken, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri de su örnekleri alarak incelenmek üzere laboratuarlara gönderdiler.

 

Olay mahallinde incelemede bulunan Cumayeri Belediye Başkanı Mustafa Koloğlu, herkesin ilk aklına gelen, bölgede faaliyet gösteren bir işletmenin ölümlerden sorumlu tutulmasının mümkün olamayacağını, bu noktanın işletmenin yukarısında bulunduğunu söyledi. Koloğlu, balıkların yumurtlama döneminde olmasının olayın boyutlarını büyüttüğünü, burada cansız yatan bir balık ile birlikte binlerce balık yumurtasının da yok olduğunu söyledi.

 

Koloğlu, bir soru üzerine balık ölümlerinin önüne geçmek için gereken  müdürlüklere haber vererek takip ettiklerini dile getirdi.