Zaman zaman usulsüz kullanım haberleri ile gündeme gelen yeşil kartlılar için 1 Ocak 2012'den itibaren yeni bir dönem başlıyor. Yeşil kartlılar, bu tarihten itibaren SGK kapsamına alınacak. Ancak yeşil kartların iptal edilmesi gibi bir durum söz konusu olmayacak. Yeşil kartın SGK'ya devriyle birlikte 9,1 milyon yeşil kart sahibi, doğrudan Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilecek. Böylece bu kişilerin sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşması mümkün olacak. Diğer sigortalılarda olduğu yeşil kartlılar da bütün hastanelerden, sevke tabi olmadan doğrudan yararlanabilecek.

CEPTEN ÖDEYECEKLER

Katılım payı ve özel hastanelerin aldığı fark ücretlerini ise ceplerinden ödeyecekler. Zaman'ın haberine göre, Türkiye'de halen aktif olarak 9 milyon 140 bin yeşil kartlı var. Bir ara 14,5 milyona kadar çıkan yeşil kartlı sayısı, yapılan denetimler sonucu 9 milyon 140 bine geriledi. Bu kişiler, yılbaşından itibaren doğrudan Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilirken yeni yeşil kart almak artık mümkün olmayacak.

GELİR TESTİ

Bunun yerine devreye girecek olan zorunlu Genel Sağlık Sigortası sisteminde sosyal güvencesi olmayan kişiler gelir testine tabi tutulacak. Gelir testi sonunda eğer ailedeki kişi başına gelir, asgari ücretin üçte birinden az ise sağlık primini devlet ödeyecek. Yani yılbaşından itibaren yeşil kartlı gibi sağlık hizmeti alabilmek için gelir testine tabi olmak gerekecek. Gelir testi, 1 Ocak'tan önce yeşil kartlı olup Genel Sağlık Sigortası kapsamına girenlere de kademeli olarak uygulanacak. Böylece gerçek tablo ortaya çıkacak. Geliri yüksek oluğu halde yeşil kartlı olduğu için Genel Sağlık Sigortası kapsamına girenlerin ayıklanması sağlanacak. Gelir testi sonucu kişi başına gelirin, asgari ücretin üçte birinden az olduğu ortaya çıkarsa bu kişiler Genel Sağlık Sigortalısı olmaya devam edecek.

HABER:H.İŞCAN