Yığılca Kaymakamlığı ve Düzce Ünivesitesi’nin başvurularına istinaden, Yığılca Bal Arısının genetik kaynak olarak korunmasına yönelik olarak, ilçenin arı giriş çıkışına kapatılarak izole bölge ilan edilmesi talebi değerlendirmek üzere, Düzce Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezinde (DAGEM) Bakanlığın Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan başkanlığında istişare toplantısı yapıldı.

Toplantıya Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. İrfan Kandemir, Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Aykut Kence, Kahramanmaraş Üniversitesinden Doç Dr. Halil Yeninar, Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Guler, Düzce Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Yrd. Doç. Dr. Ayhan Gösterit, TÜGEM’den Arıcılık Şube Müdürü Melda Köksal, Ziraat Mühendisi Caner Denge, TAGEM’den Mühendis Selda Nalbantoğlu, Türkiye Kalkınma Vakfından Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet İnci, Düzce İl Tarım Müdürü Ayhan Ünal, Yığılca İlçe Tarım Müdürü Murat Kaplan, Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cafer Kaba, Yığılca Bal Üreticileri Birliği Başkanı Nusret Kara katıldı.

Üniversitelerden katılan bilim adamlarınca Yığılca Bal Arısı ile ilgili yapılan bilimsel çalışma sonuçları katılımcılara sunuldu. Sunumlarda yürütülen bilimsel çalışmalarla Yığılca Arısının diğer bal arısı ırk ve ekotiplerinden morfolojik ve genetik açıdan birçok parametrede farklılıklar gösterdiğinin anlaşıldığı ifade edildi.

Toplantı sonunda katılımcıların tamamı tarafından Yığılca Bal Arısının ülkemizde buluna diğer bal arısı ırk ve ekotiplerinden (Kafkas, Anadolu, Trakya) büyük ölçüde farklılıklar gösterdiği, ülkemiz arıcılığı için önemli bir genetik kaynak olduğu, ilçe ve ülke arıcılığının kalkınması için rol oynayabileceği bu nedenle korunması gerektiği üzerinde fikir birliği oluştu.

Sonuç olarak Yığılca Bal Arısının korunması amacıyla izole bölge ilanına karar vermek için Yığılca Bal Arısı hakkında yapılan bilimsel çalışmaların derlenmesi, konunun sosyal ve ekonomik yönünün incelenerek mevcut çalışmalarında tamamlanmasını müteakiben tekrar toplantı yapılması kararlaştırıldı.

Haber; H. İŞCAN