Düzce Üniversitesi'nin 10. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Türkiye’de Uyuşturucu Madde İle Mücadele Politikaları” başlıklı konferans, Rektörlük Çalıştay Salonu’nda gerçekleştirildi. 


"Bağımlılıkla ömür boyu mücadele edilmeli"

Programın konuşmacısı olan ve uyuşturucu madde ile bağımlılık kavramlarını açıklayarak sözlerine başlayan Öğretim Görevlisi Veysel Babahanoğlu, uyuşturucu madde bağımlılığını tedavi edilebilen bir hastalık şeklinde nitelendirerek bağımlılıkla ömür boyu mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. İlk kullanımda dahi kişinin uyuşturucu madde bağımlısı olabileceğine dikkat çeken Öğretim Görevlisi Babahanoğlu ise, ‘Bir kez kullanmakla bir şey olmaz.’ düşüncesinin çok yanlış olduğunu ifade ederek, bağımlı kişilerin kendine güvenini kaybettiğini, insani değer yargılarından uzaklaştığını ve ideallerinin yıkıldığını sözlerine ekledi.

550 milyar dolar rant elde ediliyor

Dünyada uyuşturucu ticaretinden yılda 550 milyar dolar rant elde edildiğini dile getiren Babahanoğlu, uyuşturucu türleriyle ayrı ayrı mücadeleden ziyade topyekün mücadelenin önemine değindi. Ülkemizde terör olaylarından sonra en büyük ikinci problemin uyuşturucu madde bağımlılığı olduğunu söyleyen Öğretim Görevlisi Babahanoğlu, ülkemizin kolluk ağırlıklı mücadelede birçok Avrupa ülkesinden daha ileri noktada bulunduğunun altını çizdi.

Mücadele kararlılıkla sürdürülmeli

Uyuşturucu madde ile mücadele politikalarını; arz ve talep azaltımı, uluslararası işbirliği, bilgi toplama, araştırma, değerlendirme ve koordinasyon başlıkları adı altında açıklayan Öğretim Görevlisi Veysel Babahanoğlu, bağımlılıkla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Tam bir işbirliğinin sağlanmalı 

Konuşmasının son bölümünde uyuşturucuyla mücadele önerilerinden söz eden Babahanoğlu; cezaların caydırıcı olacak şekilde düzenlenmesi, metruk binaların yıkılması, üniversitelerde bağımlılık önleme uygulama ve araştırma merkezlerinin kurulmasının yanı sıra yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları arasında tam bir işbirliğinin sağlanması, gençlik merkezlerinin yaygınlaştırılması, toplumsal bilinç ve duyarlılığın oluşturulması gibi mücadele yöntemlerinden bahsederek sunumunu noktaladı.  

Haber:C.ÜSTÜNER