Bugün 'Dünya Kanser Günü'…Türkiye'de kanser görülme sıklığı ve kansere bağlı ölümler giderek artıyor. Ülkemizde her yıl 175 bin kişiye kanser tanısı konuluyor. 2002 yılında ölümlerin yüzde 12'si kansere bağlı iken, 2012 itibariyle ölümlerin yüzde 21'inde sebep, kanser... Bölgemizde her geçen gün bu hastalığın pençesine düşen kişi sayısı özellikle onkoloji merkezine duyulan ihtiyacı gündeme getirmişti. Bir dönem onkoloji merkezinin önemi Düzce’de çok sık dile getirilmiş, bu konuda girişimlerde bulunacağı söylense de merkez yerine açılan kemoterapi ünitesi kanser hastaları için en azından teselli oldu.



Düzce’de bir dönem yoğun gündem oluşturan Onkoloji Merkezi kurulmasa da kanser hastalarını ve yakınlarını memnun edecek bir çalışma yapılarak kemoterapi ünitesi geçtiğimiz yıl kasım ayında hizmete başladı. “Dünya kanser Günü” dolayısıyla kanser teşhisi konulan ve kemoterapi tedavisi görmesi için çevre illere gitmek zorunda kalan kanser hastalarını başka illere gitmeden kurtaran Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Muncurlu binasındaki kemoterapi ünitesini görüntüledik.

1 uzman doktor ve 2 hemşirenin çalıştığı, 5 yataklı son teknoloji cihazların mevcut olduğu ünite hakkında bilgiler aldık.
Kemoterapi ünitesinde uzman doktor ile birlikte kemoterapi tedavisi üzerine özel eğitimler alan hemşire Zeynep Topal ve Hemşire Serpil Artun hastalara hizmet veriyor… Ünitede 5 yatağın yanı sıra hasta bekleme ve hazırlama odası, ilaç hazırlama odası, hemşire odası da bulunuyor.

Atatürk Devlet Hastanesi başhekimi Op. Dr. Ahmet Zengin, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Fatma Kavalcı, ünitede görevli hemşireler Serpil Artun ve Zeynep Topal’la birlikte gezdiğimiz ünitede her geçen gün tedavi olan hasta sayısı artıyor…

Kanser hastaları için sağlanan aile ortamı uzun ve ağır bir tedavi sürecinde kolaylık sağlanıyor… bu güne kadar çevre illere gitmek zorunda kalan hastalar ise en azından kemoterapi hizmetini bulundukları şehirde aldıkları için oldukça mutlu… 

Yılbaşından bu yana 63 hastanın tedavi olduğu ünitede şuanda 33 hasta kemoterapi tedavisi görüyor. 21 günde bir zaman zaman 6 saati varan tedavi sürecinde hastalar televizyon izleyebiliyor, gazete okuyabiliyor… 

Kemoterapi ünitesinde 2 hemşire gönüllü olarak aldıkları özel eğitimle hastalara hizmet ediyor…  

Görevli hemşirelerden Zeynep Hemşirenin öyküsü ise çok farklı… 35 yıl cerrahi servisinde hemşirelik yapan Zeynep Topal 10 yaşındayken annesini yakın bir zamanda da ablasını kanserden kaybetmiş… 

Kemoterapi ünitesi, Hasta ve yakınlarının rahat etmesi için her türlü kolaylığın sunarken, kısa sürede çok sayıda hastaya hizmet vermeye ve ilerleyen zamanlarda daha da büyümeyi hedefliyor.

 

Haber; S.Kaşkır