Yeşim Acar’la Hayata Dair programına bu hafta Düzce Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ergen Bağımlılığı Uzmanı Dilek Demirezen Akkuş katıldı. Akkuş, Bağımlılıkla mücadele konusunda yaşananlar, alınabilecek önlemler, öneriler ve konuya dair önemli bilgiler verdi. Türkiye’de sentetik uyuşturucu madde kullanımının son beş yılda yüzde 300 arttığını söyleyen Akkuş Düzce’deki oranın Türkiye ortalamasından çok farklı olmadığını belirtti. Akkuş, Düzce’de karşılaştıkları vakalarda genel olarak ‘Ottur zararı yoktur’ algısının olduğunu paylaştı. ‘Ottur zararı yoktur’ algısı son derece yanlıştır. Bu tür maddelere zararsız gözüyle bakmak en önemli problemlerden bir tanesidir. Zararlı olduğunu inkar etme doğru değildir.”
 
Uzmanlık alanı Ergen Bağımlılığı olan Akkuş, ergenlik dönemindeki gençlerin ‘Bana bir şey olmaz’ diyerek hareket etmelerinin madde kullanımında başlangıç noktası olduğunu kaydetti. Akkuş, ailelere çocuklarının madde kullanımından şüphelendikleri takdirde neler yapması gerektiğini anlattı. “Ergenlik dönemi madde kullanımında son çıkıştır. Ergenlik döneminde çocuğunuzun sorunlarını çözmezseniz o dönemden sonra da çözülmesi zor. Çocuğun ailesiyle oturup yemek yiyebilmesi önemlidir. Bunu en azından bir öğün en azından bir öğün yapmalıdır. Çocuğu iyi dinlemek ve anlamak. Onun kararlarına güvenmekte önemlidir. Sorumluluk vermek ayrıca önemlidir çünkü sorumluluk sahibi olmadığında kullandıkları maddenin de sorumluluğunu almıyorlar.”
 
Akkuş, bağımlılığın beyinsel bir hastalık olduğunu madde kullanımına başlandıktan sonra kişinin ömrünün sonuna kadar dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Madde kullanan bir kişinin tedavisinde uygulanan detoksla maddenin vücuttan yaklaşık bir ayda temizlendiğini ifade eden Akkuş, uygulanan tedavinin maddeye olan ilginin beyinde bittiği anlamı taşımadığını vurguladı.
 
Madde kullanımından kurtulmak için kişinin harekete geçtiği noktanın kişinin kendi dibine indiği nokta olduğunu belirten Akkuş, kişinin kendisinin farkına vararak hayatında bir değişiklik yapmak istemesinin önemli bir ayrıntı olduğunu dile getirdi. Son olarak madde bağımlılarını bağımlılıktan kurtarmak hakkında yaptıkları çalışmadan söz eden Akkuş Akran Eğitim Projesiyle gençleri madde bağımlılığından kurtarmak için yaşıtları tarafından bilgilendirildiğini belirtti.

Haber:Y.SEVER