Ortaya çıktığında üreticilerin yetkilileri kapsamlı bir mücadele yapmadığı yönünde eleştirdiği, yetkililerin ise üreticileri kendi bahçelerindeki bakımını yapması yönünde savunmada bulunduğu Amerikan beyaz kelebeği ile ilgili 5 gün süreyle eğitim verilecek.

Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) teknik desteğiyle 13-17 Ocak 2014 tarihleri arasında 5 (beş) gün süreyle Valilik Konferans Salonu’nda “Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı ve Fındık Üretimine Etkisi” konulu eğitim toplantısı düzenlenecek.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu yaptığı açıklamada, “düzenlenecek olan bu eğitim toplantısıyla üreticilerimiz ve teknik personeller, konusunda uzman kişilerden eğitim alma fırsatı bulacak, eğitim sonrasında elde ettiği bilgi ve becerileri arazi şartlarında uygulayabilecek. Bu sayede İlimizde Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının zarar oranı minimize edilerek ülkesel ve sektörel bazda ülke ekonomisine katma değer sağlanacaktır. İlimizde Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı ilk olarak 1997 yılında görülmeye başlamış, 1998 yılından itibaren popülasyon yoğunluğunu artırmıştır. Merkez İlçe köyleri olmak üzere Gümüşova, Gölyaka, Cumayeri, Çilimli ve Kaynaşlı ilçelerinde elliden fazla köyde bu zararlı görülmektedir. Toplantı günlerinde fındık yetiştiriciliği ile hastalık ve zararlılarla mücadele konularında da uzman hocalar tarafından bilgiler verilecek olup, tüm üreticilerimizin ve sektör temsilcilerinin eğitim toplantısına katılımlarını bekliyoruz” dedi.

Haber: S. KAŞKIR