Havaların soğuması ile soba zehirlenmeleri başladı. Son olarak Beyciler Mahallesinde sobadan sızan karbonmonoksit gazından 2 kişi zehirlendi.

Beyciler Mahallesi 1588. Sokakta sobadan sızan gaz evde bulunan G.Y. ile H.Y.’i etkiledi. Zehirlendiklerini fark eden iki kişi evden dışarı çıkartılırken, şahısların yapılan kontrollerde sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde Görevli İtfaiye Amiri Mehmet Caner Polat, havaların soğumasıyla birlikte soba ve şofbenlerin kullanımına bağlı olarak görülen karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşların tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Soba zehirlenmelerinin vatandaşların ihmallerinden kaynaklandığına dikkat çeken Polat, küçük ama gerekli olan işlemlerin başta insan hayatı olmak üzere, yakıt verimliliğinden ekonomiye kadar birçok avantajlara sahip olduğunu vurguladı.

Polat, “Bacalar, Usulüne uygun olmadığında temizlenmediğinde sorun çıkartırır. Baca yangınları çok önemsemekte ancak bacadan başlayan yangın, önce çatı, sonra bina yangınlarına dönmekte. Toplum olarak bunu arka plana atıyoruz. Önemsemiyoruz. Sonuç olarak can kayıpları sonuçlanabilen yangınlara sebep veriyor. Aslında bacaları temizlettiklerinde kömürden de tasarruf edeceklerini görecekler. Kömür ne kadar verimli yanarsa o kadar az tüketirler” dedi.

YÜZDE 95’İ İNSAN KAYNAKLI

Baca zehirlenmeleri önlemek için vatandaşların dikkat etmesi gereken konularla ilgili bilgiler de veren Polat, “Yatmadan önce yakacak madde atmasınlar, Tamamen köz olduğu görmeden uyumasınlar.” Dedi. Kış aylarında daha çok baca ve elektrik yangınlarının çıktığına dikkat çeken Polat, yangınların Yüzde 95’i insan kaynaklı olduğunu belirtti.

Polat, “Yıllarda aynı tesisatı kullanırlar birçok cihaz söker takarlar. Ama aynı tesisat kablosunu değiştirmezler.” Eleştirisinde bulundu.

YANGINI 1 DK’DA TÜM ODAYI SARABİLİR

Polat, Yangına İlk müdahale için bilgiye ve yangın söndürme cihazsına sahip olunması gerektiğine İşaret etti.

Polat, “Toplumda ne yazık ki böyle bir alışkanlık yok. Yangın söndürme cihazları araç ve evlerde olmazsa olmazdır. Herkesin evinde olmalıdır. Kullanmasını bildiği sürece itfaiyenin müdahalesine gerek kalmadan birçok yangın söndürülebilir. Yangın 1 dk. 45 saniyede odanın bir tarafından bir tarafına ulaşacak düzeydedir. Yangın başlangıçta söndürebilir. Yangın ilk gördüklerinde haber vermeli. Yangın söndürücüleri ile gerekli müdahale yapılabilir.”dedi.

SANİYELER BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Yangına ulaşmada saniyelerle yarıştıklarını ifade eden İtfaiye Amiri Polat, sürücülerin acil servis ekiplerine yardımcı olmaları gerektiğini belirtti.

Polat, “Eskiye nazaran acil durum ekiplerine gördüklerinde hala izin vermeyen durumları yaşıyoruz. Acil durum yangın dahil her an başına gelebilir. Bize yol vermeyenler aynı durum kendi evi için olabilir. Bu hassasiyet bu benim evim olabilir diye düşünmeli ki bize yardımcı olsun. Yangına saniyelerle ulaşıyoruz. Çok hızlı ilerlediğinden zaman saniye çok önemli. Bize yardımcı olmaları lazım.”dedi.

Polat, yangın ihbarlarında doğru bilginin önemine dikkat çekerek vatandaşlardan açık ve net adres bildirilmelerini istedi.


Haber: S. KAŞKIR