AK Parti'den belediye başkanı ya da meclis üyesi olmak isteyen aday adaylarının başvuruları dün itibariyle alınmaya başlandı. Müracaatların başlaması dolayısıyla parti binasında bir basın toplantısı düzenleyen AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin, başvuru süreci ile ilgili detaylı bilgilendirmelerde bulundu.


"Seçim hazırlıklarımızı sürdürüyoruz"

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Yerel Seçimler için Düzce teşkilatları olarak yaklaşık 3 ay önce sahaya indiklerini belirten Keskin, "İlçe başkanlarımız, kadın kolları başkanlarımız, gençlik kolları, başkanlarımız ve yönetimleriyle birlikte, milletvekillerimizin de gayretli çalışmalarıyla seçim hazırlıklarımızı yürütüyoruz. İnşallah hem Düzce'miz için hem ülkemiz için hem de bizler için hayırlı bir seçim dönemi olmasını temenni ediyoruz." dedi.


Belediye başkanlığında son gün 12 Kasım, meclisi üyeliğinde 3 Aralık

AK Parti'den belediye başkanı ya da meclis üyesi olmak isteyen aday adaylarının uyması gereken bazı usul ve esaslar olduğunu belirterek açıklamalarını sürdüren Keskin, belediye başkanlığına talip olmak için teşkilatlardan istifa edecek aday adaylarının başvurularını 12 Kasım günü saat 17:00'a kadar yapması gerektiğini hatırlattı. Belediye ve il genel meclisi müracatında son günün ise 3 Aralık Pazartesi günü olduğuna işaret etti.



"Hiçbir arkadaşımız sıkıntı çekmeden aday adayı başvurularını yapabilecek"

Keskin, "AK Partimizden belediye başkanı ya da meclisi üyesi olmak isteyen bütün arkadaşlarımızı bugünden (dün) itibaren partimizdeki il sekreteryamıza bekliyoruz. Bütün evraklarımızı da bu anlamda hazırladık. Hiçbir arkadaşımız sıkıntı çekmeden aday adayı başvurularını yapabilecek. İlçelerimizde ise ilçe başkanlıklarımıza başvuracaklar. Beldelerimizden başvuran arkadaşlarımız da merkez ilçe başkanlığımıza ve merkez ilçe sekreteryamıza başvuracak." diye konuştu.


İl belediyesi için başvurular, il başkanlığına ya da genel merkeze

Düzce Belediye Başkanlığı için başvuruların bizzat AK Parti Düzce İl Başkanlığı'na yapılabileceği gibi AK Parti Genel Merkezi’nden de başvuru yapılabileceğini söyleyen Keskin, aday adaylığı başvuru ücretleri hakkında da bilgilendirmelerde bulundu.


Aday adaylığı başvuru ücretleri

Keskin, "İl belediye başkanı adaylıkları için nüfusu yüz bin üzerinde olan illerde 5 bin TL başvuru ücreti alınacaktır. Nüfusu 100 binin altında ise 3 bin TL. Yani Düzce'miz için il belediye başkanlığı için başvuru ücretimiz 5 bin TL'dir. İlçe belediye başkan aday adaylarımız için nüfusu 50 bin ve daha az olan ilçelerde 1,500 TL'dir. Yani Düzce'mizde kriter 50 binden az olduğu için ilçelerde 1,500 TL aday adaylığı başvuruları alınacaktır. Belde belediye başkanlıkları için ise Düzce'de belirlenen bin TL'dir. İl genel meclisi, belediye meclisi aday adaylıkları içinse 500 TL aday adaylık ücreti alınacaktır. Kadın adaylarımız ile ilgili aidat miktarı ise bu oranların 1/2'sidir. Engelli bireylerimiz içinse 1/4'üdür." diye konuştu.

AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin, aday adaylığı başvuru sürecine yönelik yaptığı bilgilendirmenin ardından basının sorularını cevapladı.




"Genel merkez talimat vermezse istifa etmem"

Gönlünde Düzce Belediye Başkanlığı yattığı bilinen Keskin, "Genel merkezden 'İstifa edin!' talimatı mı bekliyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Bizdeki sistem, genel merkezimizin tavsiyesi ve bizim hareketimiz ile olur. Genel merkezimiz bu konuda bir tavsiye veya istekte bulunmazsa, bizim veya bizlerin istifası söz konusu olmaz. Biz gidip onlardan talepte bulunmayız. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Hiçbir teşkilat mensubumuz da bulunmaz. Ama AK Parti Genel Merkezi'nin belirlediği bazı kriterler var. 3 yıl görev yapmış, 5 yıl görev yapmış, görevini tamamlamış, 2 dönem olanlar, 3 dönem olanlar, olduğu konumda görevini tamamlayıp başarılı olmuş arkadaşlarımız… Biz ilçelerimizi, genel merkezimiz de bizleri Cumhurbaşkanımıza sunar. Bizlerden kastım il başkanlarını… İl Gençlik Kolları Başkanları, İl Kadın Kolları Başkanlarının tasarrufu genel merkezimizdedir. O yüzden bu konuda bizim tasarrufta bulunmamız parti kurallarımıza ve etiğine aykırı olur. Onun için de biz bu konuda bir tasarrufta bulunmayız."
Mevcut belediye başkanlarının durumunu genel merkezin belirleyeceğini anımsatan Keskin, teşkilat mensuplarının ise istifa etmek için genel merkeze danışma gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Bu durumun sadece il başkanları için geçerli olduğuna işaret etti.


"Geri dönme yok"

"Herhangi bir teşkilat üyesine istifa etmesi tavsiye edilmesi adaylık garantisi anlamına gelir mi?" sorusuna yanıtı ise şöyle oldu:
"Hayır. Aday olamayabilir. Bu teşkilatımız ve genel merkezimizin, vereceği bir karar. Sadece Belediye başkanlığı, il başkanlığı, gençlik kolları başkanlığı veya yönetimlerde olmak anlamına gelmiyor. Bütün görev yapan arkadaşlarımız 2002’den bu yana ciddi mücadeleler vermiş, verilen görevleri yerine getirmeye çalışmış ve bazen bayrak değişimleri olmuş, bu anlamda da hiçbir problem olmamıştır. Türkiye’de en başarılı olan teşkilatlardan biri olan Düzce teşkilatımız için söylüyorum. Bizdeki görevler bir makam veya mevki için yapılmaz. Bizim arkadaşlarımız bu hassasiyete sahip arkadaşlarımız. Tabii ki istifa ettikleri anda da bütün başkanlarımız ve üyelerimiz istifa ettiklerinde mevcut görevleri biter ve başka arkadaşlarımız yerlerini doldurur. Geri dönme yok. Öyle bir şey yok. Bir karar verecekler."


'İl Başkanı Keskin belediye başkanı olamayacak' yorumlarına yanıt

Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal'ın "Seçimlerden sonra yoğun bir şekilde vatandaşa dokundunuz. Son günlerde böyle bir dokunuş yok. Bu durum 'İl Başkanı Keskin belediye başkanı olamayacak' yorumlarına sebep oldu. Bu konuda nasıl bir değerlendirmede bulunuyorusnuz?" sorusu üzerine ise Keskin, şu açıklamada bulundu:
"Biz yaptığımız bütün çalışmaları sosyal medyaya atmıyoruz. Bunu önceki basın toplantımızda da ifade etmiştik. Zannediyorum bizi sadece sosyal medyadan takip ediyorsunuz. Biz daha öncesinde de sayın bakanımızın, bakan olduğu dönemde de çoğu programımızı sosyal medyaya atmıyorduk. Siyasi ahlak gereği, bir büyüğümüz varken, onun önüne geçmemek adına çalışmalarımızı bakan bey ve milletvekillerimiz il eş güdümlü olarak yapıyorduk. Biz haftanın pazartesi günleri partimizde, halk günü yapıyoruz. Saat 12:00'dan sonra burada hemşehrilerimiz ve vatandaşlarımızı ağırlıyoruz. Saat 21:00-22:00'a kadar bu programımız devam ediyor. Çünkü pazartesi günleri il yönetim toplantımız da var. Salı ve çarşamba günleri köy veya mahalle ziyaretleri, bunu muhtarlarımız ile görüşerek organize ediyoruz. Bazen bu günlerde Ankara ziyaretlerimiz olduğu dönemlerde 1-2 gün gerçekleştiremiyoruz. Perşembe günleri hasta veya ihtiyaç sahiplerine gidiyoruz, cuma günleri esnaf ziyaretlerimiz oluyor. Cumartesi ve pazar günleri düğün ve sünnetlere gitmeye çalışıyoruz. Bu bizim tememl programızmız. Ama bunu reklam mantığı ile yapmadığımız için devamlı suretle sosyal medya ve basında bulunmasını istemiyoruz. zaman zaman atıyoruz. Sizin aslında ifade ettiğiniz o… Biz 7/24 esası ile çalışyoruz. Sabah saat 09:00'da başlayan programımız bazen gece 21:00-22:00'a kadar sürüyor. Bu nedenle biz her zaman sahadayız. Ama Düzce 375 bin nüfus, 297 köyümüz, 67 beldemiz ile beraber mahallesi olan büyük bir il. 7 ilçe, 2 belde ve merkez ilçemiz var. Tabii tek başımıza yetişmemiz çok mümkün olmuyor. Onun için milletvekillerimiz ile zaman zaman paylaşıyoruz. Her yere yetişemediğimiz doğrudur. Ama biz programlarımızı halkımız ile birlikte yapıyoruz. Onun içi benim aday olma veya olmama gibi bir durumum yok. Biz genel merkezimizin talimatı ile hareket ediyoruz. Biz çalışmalarımızı 7 gün 24 saat esası ile yapıyoruz. Bu konuda siz yanılıyorsunuz biz her zaman sahadayız. Ama bunları reklamasyon amaçlı yapmıyoruz. Dokunmak istiyoruz insanlara… Haftada en az 7-8 tane sorunlu hastalarımız oluyor. Problemli aileler oluyor. Veya ekonomik durumu kötü ailelerimiz oluyor. Bunları da ahlaki olarak Sosyal medyada çok fazla bulunmasını istemiyoruz. belki siz orada bizi eksik görüyorsunuz ama çalışıyoruz. Sadece ben değil, biz bir ekibiz, ilçe başkanlarımız da aynı programı ilçe içinde yapıyorlar. Biz reklam için değil hizmet için çalışıyoruz. Sayın cumhurbaşkanımızın da defaatle ifade ettiği gibi biz millete hizmetkar olmak için bu görevleri yapıyoruzç. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Biz herkes gibi insanız. Eksikliklerimiz tabii ki olacak. Ama yetişmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bunun meyvelerini de 31 Mart'ta alacağız."