Kıdem tazminatı ile ilgili açıklamalar yapan Vatan Partisi Düzce Merkez İlçe Başkanı Hamiyet Esmer,   İşçilerin kıdem tazminatının yine saldırı altında olduğunu belirtti. Kıdem tazminatının, çalışma yaşamına ilişkin başka düzenlemelerle birlikte ele alınması gerektiğini belirten Esmer, “Eğer bir kıdem tazminatı fonu oluşturulacaksa, bu fon işçi aleyhine olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Vatan Partisi Düzce Merkez İlçe Başkanı Hamiyet Esmer yapığı yazılı açıklamada şunları belirtti: “Kıdem tazminatı işçilerin en önemli haklarından biridir. Bu hak, günümüzde ciddi ve genellikle yeterince kavranılmayan bir saldırı altındadır. Bugün sonbahara ertelenmiş gibi gözüken kıdem tazminatı fonu, 16 milyon kadar işçiyi doğrudan ilgilendirmektedir.

Kıdem tazminatı hakkı, işçinin birçok önemli hakkından yalnızca biridir; ancak önemli bir haktır. Bu hakkın korunması ve daha da geliştirilmesi gerekir.

Günümüzde işçilerin büyük bir çoğunluğu, yasada yer alan kıdem tazminatı hakkından yararlanamamaktadır. Kaçak çalıştırılan işçiler, belirli bir işyerinde bir yıldan az süreli çalışanlar, işyerinden işverenin bir hatası olmadan kendi isteğiyle ayrılanlar (evlenen kadınlar ve askere gidecek gençler hariç), kendisinin bir hatası nedeniyle tazminatsız işten çıkarılan işçiler, belirli süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılanlar kıdem tazminatı alamaz.

Kıdem tazminatı hakkını geliştirmenin öncelikli tercih edilmesi gereken yolu, işçinin işten her türlü çıkarılışında ve işçinin işten her türlü ayrılışında, asgari bir yıl çalışma koşulu da kaldırılarak, işçinin çalıştığı süre ile bağlantılı bir biçimde hesaplanan bir kıdem tazminatının kendisine ödenmesi ve kıdem tazminatı tavanının kaldırılmasıdır. Uygulanması en kolay yol bu çözümdür.

Kıdem tazminatı, çalışma yaşamına ilişkin başka düzenlemelerle birlikte ele alınmalıdır.”