MHP, 4 belediyeyi Düzce'ye zarar verecek şekilde çevre düzeni planlarında değişiklik yapmakla suçladı. Bugün basının kaşısına geçen MHP İl Başkan Yardımcısı Derya Aksay, AK Partili Düzce, Yığılca, Kaynaşlı ve Akçakoca belediyelerinin sessiz sedasız bir şekilde kirletici sanayinin önüne açacak düzenlemeler yaparak, planları askıya çıkardığını savundu ve tepkisini dile getirdi.

"Sessiz-sedasız askıya çıkarıldı"

1/100000 ölçekli Düzce Çevre Düzeni Planı ile  1/250000 ölçekli Merkez, Akçakoca ve Yığılca çevre düzeni planlarındaki değişikliklerin 25 Şubat 2016 tarihinde onaylanarak sessiz-sedasız bir şekilde 8 Mart'ta askıya çıkarıldığını açıklayan Aksay, duyarlı vatandaşların itirazı sayesinde planların kesinleşmediğini belirtti.

"Tüm sanayi kollarına serbestlik getirildi"

Yapılan değişikliklerle koruma alanı sınırlarının değiştirildiğini vurgulayan Aksay, organize sanayi bölgelerinde yapılabilecek fabrika türlerini kapsayan maddede değişikliğe gidilerek bölgede hemen hemen tüm sanayi kollarına serbestlik getirildiğini vurguladı ve yeni OSB'lerin önünün açıldığına dikkati çekti.

Aksay, "Sanayi odaklı gelişim planına sahip olmayan, doğal yapısı gereği üst ölçekli planlarda tarım, turizm gibi konularda gelişmesi öngürülen bir alanda sanayi tesislerinin sektörel anlamda çeşitliliğinin sağlanması hassas bir öneme sahip. Gerek Düzce gerekse İstanbul'un içme suyunun sağlandığı Melen ve Hasanlar havzalarında yapılan bu değişiklikler acaba kimlerin önünü açmaktadır? Diye düşünmeden geçemiyoruz." 

"Nüfus dengesini bozacak bu düzenlemeler neden?"

Sözü, Yığılca'nın çevre düzeni planındaki değişikliklere getirdiğinde ise koruma alanı sınırlarının  doğaya ve çevreye zarar verecek şekilde değiştirilmek istendiğini belirtti. Aksay, "Bu bölgede doğa ve çevreye zarar vermeyecek sanayi türlerine izin verilmektedir. Birden bire korunan bölge hemen hemen tüm sanayi kollarına açık hale getiriliyor. Oysa önceki planlara göre Yığılca'nın 2020 yılına kadarki nüfus projeksiyonu belirlenmiş ve ona göre alt yapı ve tesisler oluşturulmuştur. Birden bire muhtemel nüfus dengesini bozacak bu düzenlemeler neden? Akla yeni organize sanayi bölgeleri ve fabrikalar gelmektedir."

"Yeni OSB'lerin önü açıldı"

Aksay, Düzce için önem teşkil eden çevre düzeni planlarına yönelik bazı belediyelerin çevreyi kirletecek şekilde değişikliklere imza attığı yönündeki açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: "Çevre düzeni planları değiştirilerek, Düzce genelinde kirletici sanayi tesislerine getirilen katı kısıtlama kaldırıp, İSKİ'nin uzak koruma alanlarında yapılamayacak az sayıdaki tesis haricinde tüm sanayi tesislerinin önü açılmış oldu. Mevcut OSB'ler ibresinin önündeki "Mevcut" kelimesi kaldırılarak yeni OSB'lerin önü açıldı. Yığılca gibi turizm için ayrılmış alanlar koruma alanları sınırları değiştirilerek sanayileşmeye açık hale getirildi. Nüfus dengesini bozacak değişiklikler yapıldı.

"Bu değişiklikle nasıl nefes alacağız?"

"Şimdi soruyorum size hava kirliliğinin had safhada olduğu şehrimizde yapılan bu değişiklikle nasıl nefes alacağız? Çocuklarımızın hemen hepsi solunum rahatsızlığı yaşıyorken daha ne tür hastalıklara açık hale geleceğiz?" diye soran MHP İl Başkan Yardımcısı Derya Aksay, basın  açıklamasını şu sözlerle noktaladı: "Geleceğin Dilovası olmak istemiyoruz. Gelin geleceğimize temiz bir çevre bırakalım. Sessiz-sedasız yapılan değişikliklere duyarsız kalmayalım."

"Çevre duyarlılığı ikinci plana mı atılıyor?

Öte yandan Aksay'ın "Çevre düzeni planlarındaki değişiklikler akla yeni fabrikaları getiriyor." söylemi Ağaoğlu Şirketler Grubu tarafından Yığılca'ya kurulması planlanan çimento fabrikasını hatırlattı. Çevreye zarar verecek nitelikle görülerek belli çevrelerin tepki gösterdiği fabrika için belediyenin yeni düzenlemelere kapı araladığına atıfta bulunulması, "Büyük yatırımlar gelsin diye çevre duyarlılığı ikinci plana mı atılıyor?" sorusunu da beraberinde getirdi. Bu tartışma yaratacak açıklamalara ilişkin şimdi ilgili belediyelerin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla kısa sürede açıklama yapması bekleniyor.

Haber:C.ÜSTÜNER